In de verzengende hitte van Fortaleza treft ons Oranje zondag Los Tricolores. En dat voorspelt een spannende wedstrijd. Want waar Nederland het 5-3-2 systeem prachtig uitvoerde (5 goals tegen Spanje, 3 tegen Australië en 2 tegen Chili), wist Mexico met een zelfde systeem de Brazilianen het vuur aan de schenen te leggen. Op doelsaldo en met slechts één tegengoal moesten de Mexicanen toch genoegen nemen met de tweede plaats. Daarmee overleefden zij voor de zesde keer op rij de poulefase van een WK. De afgelopen vijf keer was de achtste finale ook direct het eindpunt, dus de statistieken zijn in ons voordeel. Laten we eens kijken of de fiscale vergelijking ook zo gunstig uitpakt.
De spelers van het Mexicaanse elftal weten een negatieve connectie met de Belastingdienst (Servicio de Administración Tributaria) aardig te ontwijken. Voor clubs is dat niet altijd het geval. Zo werd de spelers van Puebla FC, waaronder oud-PSV’er en Amerikaans international DaMarcus Beasley, begin dit jaar gevraagd om hun persoonlijke spullen uit het clubhuis te halen. De fiscus kwam namelijk op bezoek om roerende goederen (waaronder zelfs voetballen) in beslag te nemen. In Nederland kennen wij helaas ook een paar van dat soort gevallen (bijvoorbeeld topklasser WKE), dus dat kunnen we de Midden-Amerikanen moeilijk kwalijk nemen.
Nieuw systeem?
Helemaal verrassend is het overigens niet dat Mexicaanse bedrijven, waaronder ook voetbalclubs, de boel niet helemaal op orde hebben. In Mexico is er namelijk in november een verregaande belastinghervorming aangekondigd die al per 1 januari 2014 inging. Veel tijd om voor te bereiden op het nieuwe systeem was er dus niet. Dat risico zullen bondscoaches Miguel Herrera en Louis van Gaal niet willen lopen en het is dan ook te verwachten dat beide teams zondag met dezelfde tactiek zullen starten als in de poulewedstrijden. De flamboyante Herrera heeft zijn persoonlijke buit overigens al binnen. Hij werd beloond voor het behalen van de poulefase met een contractverlenging van 4 jaar.
WK 1974
Maar goed, laten we eens kijken wat die belastinghervorming teweeg heeft gebracht bij de Mexicanen. Een grote aanpassing is dat de grensgebieden niet langer buitenspel worden gezet door de fiscus. Waar er eerst 11% btw werd geheven aan de randen van Mexico, wordt dit nu gelijkgetrokken met het landelijke percentage (16%). Zeer schappelijk vergeleken bij de Nederlandse tarieven. Bij ons is de btw sinds het WK van 1974 niet meer zo laag geweest. Een eenvoudig intikkertje brengt ons dan ook aan de leiding (1-0).
Márquez
Maar zo snel geven de Mexicanen zich niet gewonnen. Na onze sterke start, nemen zij de touwtjes in handen. Want hoewel het tarief van de vennootschapsbelasting in de komende jaren wordt afgebouwd, is deze in het land van Taco’s, Sombrero’s en Chihuahua’s nog steeds 29%. Daarmee stijgen de Mexicanen net iets boven ons uit en zo kan aanvoerder en tweevoudig Champions League winnaar Márquez de 1-1 binnenkoppen. Een kunstje dat hij ongetwijfeld wil herhalen na rust. Om te winnen moet je immers meer scoren dan de tegenstander, hebben we van Cruijff geleerd.
Veldover(ge)wicht
Dankzij een op hun noorderburen gebaseerde fat-tax op frisdrank en junk food zijn de Mexicanen fit genoeg om ook in de tweede helft het spel naar zich toe te trekken. Zelfs ijsjes laten ze liggen sinds bekend is geworden dat ze tegen Oranje moeten aantreden. Niet om de belasting, maar omdat de Magnums en Cornetto’s Nederlandse ijsjes van Ola (Unilever) zijn. In Nederland hebben wij nog geen belasting op ongezond leven, maar wel veel andere, te hoge accijnzen (tenminste, als we de pompstationhouders moeten geloven). Daarmee houden wij nipt het fiscale over(ge)wicht in de wedstrijd. In het laatste kwartier – het wordt al een gewoonte - vegen we de Mexicaanse IB percentages van 1,92 tot 30% van tafel en komen dankzij onze 52% winnend uit de strijd (2-1). Op naar Salvador om op 5 juli aan te treden voor een kwartfinale tegen Costa Rica of Griekenland!
Geef een reactie