Nederland heeft zich als 21e EU-land aangesloten bij het Openbaar Ministerie fraudezaken (EOM). Het EOM moet ondermeer grensoverschrijdende btw-fraude gaan bestrijden.
Hoewel Nederland aanvankelijk vond dat een Europees Openbaar Ministerie (EOM) in strijd was met het subsidiariteitsbeginsel (besluitneming op zo laag mogelijk niveau), besloot het kabinet Rutte III om toch in te zetten op deelname. Nederland heeft zich op 1 augustus 2018 aangesloten bij het EOM. Het EOM moet de huidige inefficiënte aanpak van fraude met EU-gelden verbeteren en ervoor zorgen dat EU-gelden beter geïnvesteerd kunnen worden.
Btw-fraude
EU-landen lopen jaarlijks minstens 50 miljard euro mis door btw-fraude. Deelnemende landen moeten ervoor zorgen dat grensoverschrijdende btw-fraude boven 10 miljoen euro en misbruik van EU-geld minder vaak onbestraft blijven. De rechtspraak blijft nationaal. In het hoofdkwartier in Luxemburg wordt uit elke deelnemende lidstaat een aanklager gestationeerd. Mogelijk krijgt het EOM in de toekomst meer bevoegdheden, bijvoorbeeld om terrorismezaken te behandelen. Naar verwachting zal het EOM in 2020 operationeel worden. Overige lidstaten kunnen beslissen later aan te sluiten.
Meer informatie: NRC
Geef een reactie