Als een leverancier pas geruime tijd na het uitgeven van een factuur een creditfactuur uitreikt waarop een negatief bedrag aan btw staat vermeld, moet hij er rekening mee houden dat hij deze btw in principe niet kan aftrekken.
Onlangs deed Hof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak over de aftrekbaarheid van negatieve btw in een creditfactuur. Het hof wijst erop dat de Btw-richtlijn en de Wet op de omzetbelasting 1968 niets regelen over de btw-gevolgen van een creditfactuur. Daardoor blijven de hoofdregels van toepassing. Het hof constateert verder dat met het uitreiken van een creditfactuur een gevaar van verlies van belastinginkomsten kan dreigen. In de desbetreffende zaak had namelijk een B.V. btw in rekening gebracht over de managementvergoeding aan haar dochtervennootschap. De B.V. heeft de gefactureerde btw ontvangen en de dochter heeft de btw afgetrokken. Pas na vele jaren heeft de B.V. een creditfactuur met negatieve btw opgesteld. Uit niets blijkt dat de inmiddels failliet verklaarde dochter de afgetrokken btw heeft terugbetaald aan de Belastingdienst. Het hof meent ook dat de B.V ongerechtvaardigd zou worden verrijkt als zij de negatieve btw terugkreeg. Zij heeft immers de btw bovenop de afgesproken managementvergoeding in rekening gebracht, aldus het hof.
Wet: art. 13 en 15 Wet OB 1968
Meer informatie: Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden 13 november 2018 (gepubliceerd 23 november 2018), ECLI:NL:GHARL:2018:9882
Geef een reactie