Naar aanleiding van arresten van het Europees Hof van Justitie en de Hoge Raad werkte de staatssecretaris van Financiën in een besluit uit hoe buitenlandse aandeelhouders kunnen bepalen of en zo ja hoe zij dividendbelasting kunnen terugvragen. De Belastingdienst heeft een nieuw formulier gepubliceerd voor deze teruggave.
Factoren berekening
Het besluit licht de berekeningswijze toe met enkele voorbeelden. Voor de inkomstenbelasting moet de berekening per kalenderjaar en voor het aandelenbezit als geheel worden bekeken. Dus ook de aandelen waarover geen dividend is uitgekeerd, moeten in de vergelijking worden meegenomen. Binnenlandse belastingplichtigen betalen immers vermogensrendementsheffing over hun gehele aandelenbezit. Verder moet ook rekening gehouden worden met het heffingsvrij vermogen. De staatssecretaris keurt goed dat niet-kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen ook het hele heffingsvrije vermogen in aanmerking mogen nemen.
Voor de vennootschapsbelasting kan voor het vaststellen van de belastingdruk van de buitenlandse aandeelhouder slechts rekening worden gehouden met de kosten die rechtstreeks verband houden met de inning als zodanig van de dividenden, bijvoorbeeld bankkosten.
Indienen verzoek
Een verzoek tot teruggave wordt slechts in behandeling genomen als het alle benodigde informatie bevat over de aandeelhouder, de gehouden portfolioaandelen in alle Nederlandse vennootschappen, het dividend, de betaalde dividendbelasting, de te vergelijken binnenlandse belastingdruk op het dividend en de wijze en omvang van de verrekening van de dividendbelasting in de woonstaat. Klik hier voor het formulier van de Belastingdienst om de ingehouden dividendbelasting terug te vragen.
Meer informatie: Besluit nr. DGB 2016/1731M, 25 april 2016
Geef een reactie