De Belastingdienst is nog tot in 2024 bezig met de uitvoering van het beleid voor een tegemoetkoming Fraude signalering voorziening (FSV), onder andere omdat een juridische grondslag nodig is voordat tot uitbetaling overgegaan kan worden. Staatssecretaris Van Rij reageert op vragen en opmerkingen uit het schriftelijke overleg van 6 december 2022 over de Uitwerking van het beleid FSV.
Een deel van de personen die volgens de Belastingdienst geen effecten ondervond van hun registratie in de FSV is hierover geïnformeerd en er is grotendeels in kaart gebracht welke personen volgens de Belastingdienst recht hebben op een schadevergoeding wegens schending van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) door de Belastingdienst. De staatssecretaris start op 1 maart 2023 met het informeren van personen die in de FSV zijn geregistreerd met bijzondere persoonsgegevens. In april 2023 informeert Van Rij de volledige groep. De Belastingdienst is nog tot in 2024 bezig met de uitvoering van het beleid, onder andere omdat een juridische grondslag nodig is voordat tot uitbetaling overgegaan kan worden. Uiterlijk voor 19 mei 2023 wil hij de Kamer opnieuw over de voortgang informeren.
Nieuw wetsvoorstel
Van Rij zal de juridische grondslag voor het herstelbeleid voor de FSV opnemen in een nieuw in te dienen wetsvoorstel. Hij zal de Kamer in het eerste kwartaal van 2023 informeren over de planning van dit wetsvoorstel. Hij vraagt de Kamer om dit wetsvoorstel na indiening voortvarend te behandelen, om zo snel mogelijk over te kunnen gaan tot uitbetaling van tegemoetkomingen. Zonder wettelijke grondslag kan de staatssecretaris niet overgaan tot uitbetaling van tegemoetkomingen.
Geen informatie gedeeld met andere organisaties
Uit de onderzoeken van de Belastingdienst naar de 79 functionele e-mailboxen en naar de 18 functionele e-mailboxen blijkt dat er vrijwel geen informatie uit FSV is gedeeld met andere organisaties. Deze informatie had niet verstrekt mogen worden, maar wat aan gegevensverstrekking over de FSV is vastgesteld laat een ander beeld zien dan sommige in FSV-geregistreerde personen hebben aangegeven te hebben ervaren blijkens diverse artikelen in de media. Deze ervaringen zijn op basis van het PwC onderzoek en beide onderzoeken van de Belastingdienst niet te herleiden tot de registratie van betrokkene in de FSV en het verstrekken van gegevens over of uit FSV.
Ruim 6.000 personen hebben zich gemeld bij de Belastingdienst en aangegeven negatieve gevolgen te hebben ondervonden van hun FSV-registratie. De Belastingdienst neemt de komende maanden contact op met zelfmelders om de resultaten van het onderzoek van de Belastingdienst naar de effecten van de registratie in de FSV, persoonlijk toe te lichten.
Geef een reactie