De twee grootste fracties in het Europese Parlement zijn het eens over nieuwe antiwitwaswetgeving. De aangescherpte regels gaan voor heel Europa gelden, maar zullen er vooral in Nederland stevig inhakken, zegt Paul Tang, Europees Parlementslid in het AD.
Als het aan Tang en zijn Tsjechische EVP-collega Ludek Niedermayer ligt, ligt straks in registers vast wie waar hoeveel kapitaal, onroerend goed en luxegoederen bezit. Een nieuw op te richten Europese autoriteit ziet daarop toe. Wie niet geregistreerd staat kan geen bankrekening openen of onroerend goed aankopen. Wie geen of een foute aangifte doet riskeert zware boetes, veelplegers nog zwaardere. Ook van buitenlandse trusts die in Europa zaken willen doen moeten de eigenaren bekend zijn. De aangiftegrens voor aandelen in een bedrijf gaat omlaag 25% naar 5%.
Apart komen er ook strengere regels voor tussenpersonen (banken, notarissen, advocaten, fiscalisten, grote accountantskantoren). Tang verwacht dat het Parlement het wetsvoorstel dit jaar afhandelt, waarna hij en Niedermayer namens het Parlement de onderhandelingen met de lidstaten ingaan.
Bron: AD, 23 mei 2022
Online cursus Ontwikkelingen internationaal belastingrecht
Het internationale fiscale speelveld verandert in rap tempo. Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Welke relevante nationale en Europese rechtspraak is recent gewezen? In dit webinar bespreekt dr. Arthur Hofman deze recente ontwikkelingen.
Geef een reactie