De Europese Commissie stopt met het publiceren van het overzichten van de btw-tarieven per lidstaat. Actuele btw-tarieven kunnen worden geraadpleegd via de Taxes in Europe Database.
Met ingang van 1 juli 2021 gelden de nieuwe e-commerceregels. Sindsdien geldt voor afstandsverkopen een algemene omzetdrempel van € 10.000. Is de totale omzet op jaarbasis hoger dan is in het buitenland btw verschuldigd. Om te berekenen of deze drempel wordt bereikt, moet men alle omzet van de goederenleveringen aan particulieren in andere EU-landen in een jaar bij elkaar optellen. Omdat btw-ondernemers de prijzen aan de consument inclusief btw moeten vermelden, blijven de btw-tarieven per EU-land van belang. Sinds 1 juli kan de btw die is verschuldigd op afstandsverkopen en de verkoop van diensten aan particulieren in andere EU-landen worden aangegeven via het OSS-systeem bij de Nederlandse Belastingdienst. Hanteert de btw-ondernemer voor ieder EU-land dezelfde verkoopprijs? Dan verschilt per EU-land (en dus het btw-tarief) hoeveel de btw-ondernemer daarvan overhoudt na afdracht van de btw.
Bron: Europese Commissie
Online cursus BTW en e-commerce per 1 juli 2021
Sinds 1 juli 2021 is de heffing van btw op e-commerce binnen de EU gewijzigd. Btw-specialist mr. Carola van Vilsteren maakt u wegwijs in de nieuwe regels en de impact voor de praktijk.
Geef een reactie