Minister Kaag verwacht dat met een nieuwe Europese verordering (MiCA) de kans op problemen met crypto’s aanzienlijk kleiner wordt. Dit schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer over de stand van zaken omtrent de (aankomende) regulering van crypto’s.
MiCA is een Europese verordening met regels voor het uitgeven van crypto’s, waaronder stablecoins (crypto’s die pretenderen een stabiele monetaire waarde te vertegenwoordigen) en het verlenen van diensten met betrekking tot crypto’s. Momenteel gelden er in Nederland alleen regels voor bepaalde cryptodienstverleners op het gebied van het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering. MiCA bevat eisen op het gebied van consumentenbescherming, het tegengaan van marktmisbruik en eisen op prudentieel terrein. Daarnaast introduceert MiCA een vergunningplicht voor uitgevers van stablecoins en voor cryptodienstverleners.
Definitieve tekst MiCA
In juni 2022 is er een akkoord bereikt over de eindtekst van MiCA. De definitieve tekst van MiCA wordt in het voorjaar van 2023 verwacht. Zodra MiCA is gepubliceerd in het staatsblad van de EU geldt er een inwerkingtredingstermijn van 18 maanden. De onderdelen over de uitgifte van stablecoins gaan al na 12 maanden in. Zodra de verordening definitief gepubliceerd is, zal de minister zo snel als mogelijk de nodige wetgevingsvoorstellen bij de Kamer indienen om de betreffende MiCA-onderdelen te implementeren in Nederland.
Regels voor uitgeven van crypto’s
MiCA omvat regels voor het uitgeven van crypto’s. De uitgever moet een white paper opstellen, met daarin onder andere de algemene kenmerken van de crypto, de rechten van de koper van de crypto en de bijkomende risico’s. Als er geen duidelijk identificeerbare uitgever is, gelden de verplichtingen voor de dienstverlener waarbij de crypto voor het eerst publiek verhandelbaar wordt. Deze white papers worden genotificeerd bij de bevoegde toezichthouder. De toezichthouder krijgt hierbij interventie-mogelijkheden als de crypto tot te grote risico’s voor consumenten of financiële stabiliteit leiden. Daarnaast komen er eisen over communicatie en marketing van crypto’s, deze informatie moet altijd eerlijk, billijk en niet misleidend zijn.
Dienstverleners
Verder stelt MiCA regels aan een breed pakket aan dienstverleners, waaronder bewaarportemonnees (wallets), wisseldiensten, handelsplatformen en partijen die financieel advies over crypto’s geven. Deze partijen moeten een vergunning hebben. De vergunningseisen zijn omvangrijk. MiCA bevat daarnaast regels om marktmisbruik tegen te gaan, vergelijkbaar met de regels die bestaan voor de handel in financiële instrumenten.
De afgelopen tijd deden zich verschillende problemen voor met de handel in crypto’s. De kans dat deze problemen zich zullen voordoen in Nederland onder het MiCA-regime, zal aanzienlijk kleiner worden. Dit omdat partijen onder MiCA worden verplicht consumenten afdoende en niet misleidend te informeren, er regels zullen zijn over het aanhouden (en investeren) van eigen vermogen en er aansprakelijkheidsbepalingen gelden onder MiCA.
Geef een reactie