Van de belastingplichtige wordt verwacht dat hij of zij een aangifte indient die gebaseerd is op volledige en juiste informatie. Sinds 1 januari 2012 moeten belastingplichtigen in vier specifieke gevallen rekening houden met een nieuwe informatieverplichting. Voor elke categorie gelden in beginsel andere regels met betrekking tot het uiterste tijdstip en de wijze waarop de melding gedaan moet worden.
Informatieverplichting
De nieuwe informatieverplichting geldt voor de ‘Verklaring geen privégebruik auto’, de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’, de suppletie omzetbelasting en in het geval dat de executeur geen buitenlands vermogen heeft aangegeven. In deze gevallen moet de belastingplichtige uit eigen beweging naar de inspecteur stappen met gegevens en inlichtingen die hem of haar bekend zijn of zijn geworden die van belang kunnen zijn voor de belastingheffing.
Verklaring geen privégebruik auto
Wie niet meer dan maximaal 500 privékilometers per kalenderjaar rijdt met de auto van de zaak hoeft geen bijtelling toe te passen. Hiervoor is wel een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ nodig. Deze verklaring is voor onbepaalde tijd en blijft geldig zolang de situatie niet verandert. Mocht dat toch gebeuren of is de verklaring onterecht afgegeven, dan moet dit zo snel mogelijk worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Dit moet plaatsvinden voordat met de auto waarvoor de verklaring is afgegeven voor meer dan 500 privékilometers wordt gereden. Anders riskeert men een naheffingsaanslag inclusief een boete van € 4.920. Voor de intrekking of wijziging moet het volgende formulier worden gebruikt: Wijziging intrekking geen pga
Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
Bestelautorijders kunnen sinds 1 januari 2012 de bijtelling voor het privégebruik van deze auto achterwege laten als zij in het bezit zijn van een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’. Hiermee verklaren zij dat zij de bestelauto niet privé gebruiken. Het bijhouden van een rittenregistratie is dan ook verleden tijd. Zodra er iets verandert moet zij dit melden bij de Belastingdienst via het volgende formulier: Intrekken verklaring zakelijk gebruik bestelauto.
Denk hierbij aan het geval dat de bestelauto niet of niet meer privé wordt gebruikt. De melding moet plaatsvinden voordat de bestelauto waarvoor de verklaring is afgegeven voor privédoeleinden wordt gebruikt. Deze meldingsplicht geldt overigens ook voor de inhoudingsplichtige.
Suppletie Omzetbelasting
Als een btw-aangifte eenmaal is verzonden kunnen eventuele wijzigingen, aanvullingen of correcties op de aangifte alleen nog via brief of het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’ worden doorgegeven aan de Belastingdienst. De correctie kan betrekking hebben op een bepaald tijdvak of op een heel kalenderjaar of boekjaar. De belastinginspecteur kan naar aanleiding van het formulier ook om een specificatie vragen.
Het is van belang dat deze vrijwillige correctie plaatsvindt zodra de ondernemer constateert dat de aangifte over een tijdvak in de afgelopen vijf kalenderjaren onjuist of onvolledig is gedaan, waardoor er te veel of te weinig belasting is voldaan. Wordt dit nagelaten, dan riskeert de ondernemer een vergrijpboete die kan oplopen tot maximaal 100% van de belasting die de Belastingdienst had moeten heffen.
Buitenlands vermogen niet aangegeven door executeur
De executeur is in het kader van de bestrijding van de Edelweissroute sinds 1 januari 2012 verplicht de aangifte erfbelasting te doen (lees in dit kader ook ‘Aansprakelijkheid voor aangifte erfbelasting versoepeld’). Als de verkrijgers in gebreke zijn de erfbelasting te voldoen wordt de executeur hiervoor aansprakelijk gesteld. Hij wordt daarmee niet belastingplichtig. De gegevens hebben immers betrekking op de erfgenamen en alleen zij zijn belastingplichtig voor de erfbelasting. Bovendien geldt sinds 1 januari 2012 een onbeperkte navorderingstermijn. Zodra de erfgenamen kennis hebben genomen van het feit dat de aangifte erfbelasting niet, onjuist of onvolledig is gedaan over buitenlands vermogen moeten zij dit melden via de ‘Verklaring vrijwillige verbetering buitenlands vermogen’. Als de belastinginspecteur erachter komt dat de erfgenamen ondanks wetenschap geen actie hebben ondernomen kan hij een vergrijpboete opleggen van maximaal 100% van de belasting die geheven had moeten worden.
Wet: artikel 12bis (nieuw) UB IB 2001; artikel 8 en 9 (nieuw) UB LB; artikel; artikel 10c (nieuw) UB SW; artikel 15 (nieuw)
Meer informatie: Staatsblad, 22 december 2011, Overige Fiscale maatregelen 2012
Geef een reactie