De Europese Commissie heeft voorstellen gepresenteerd om belastingregels te vereenvoudigen en administratieve lasten te verlagen voor bedrijven die in meerdere landen actief zijn.
Het BEFIT (Business in Europe: Framework for Income Taxation)-voorstel introduceert nieuwe regels voor het bepalen van de belastinggrondslag van groepen van ondernemingen. De nieuwe, eenvoudigere regels kunnen de nalevingskosten voor bedrijven die actief zijn in de EU met maximaal 65% verminderen.
Het voorstel bouwt voort op de internationale belastingovereenkomst van de OESO/G20 over een wereldwijd minimumniveau van belastingheffing en de Pillar Two-richtlijn die eind 2022 is aangenomen. De nieuwe regels gaan gelden voor groepen die actief zijn in de EU en een gecombineerde jaarlijkse omzet hebben van ten minste € 750 miljoen. De regels zijn optioneel voor kleinere groepen, die ervoor kunnen kiezen om deel te nemen, zolang ze geconsolideerde financiële overzichten opstellen. Dit kan met name interessant zijn voor het mkb.
Transfer pricing
Het pakket omvat ook een voorstel dat gericht is op het harmoniseren van transfer pricing-regels binnen de EU en het zorgen voor een gemeenschappelijke aanpak van transfer pricing.
Nadat de voorstellen door de Raad zijn aangenomen, zouden ze op 1 juli 2028 in werking moeten treden (voor BEFIT) en vanaf 1 januari 2026 (voor het voorstel inzake transfer pricing). Het kabinet gaat de voorstellen bestuderen en stuurt binnenkort een appreciatie naar de Tweede Kamer. Hierbij kijkt het kabinet naar de impact op bedrijven en de uitvoerbaarheid.
Bron: EC, 12 september 2023
Online cursus Ontwikkelingen Internationaal Belastingrecht
Het internationale fiscale speelveld verandert in rap tempo. Stap voor stap is de impact BEPS-discussie gegroeid, en daarmee de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat. Wat is er nog mogelijk en wat is niet langer mogelijk (nu of in de toekomst)? Kortom: welke alternatieve structureringen zijn mogelijk om het Nederlandse en Europese vestigingsklimaat aantrekkelijk te houden? Wat is de status van de voorstellen van de Europese Commissie? Welke relevante nationale en Europese rechtspraak is recent gewezen? In dit webinar, bespreekt dr. Arthur Hofman deze recente ontwikkelingen.
Geef een reactie