De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft een duidelijk standpunt ingenomen in het debat rond Nederland als vestigingsland. Volgens de NOB stimuleert het Nederlandse fiscale beleid de economie en werkgelegenheid en moet dit niet eenzijdig worden aangescherpt. Belastingontwijking kan volgens de Orde alleen in internationaal verband worden voorkomen.
Mede dankzij het fiscale beleid telt Nederland relatief veel hoofdkantoren van internationale bedrijven. Deze houdster- en financieringsmaatschappijen leveren volgens de NOB (in)direct werk aan duizenden mensen. Een deel van deze entiteiten groeit bovendien uit tot een stevige vestiging in Nederland, met substantiële werkgelegenheid tot gevolg. De NOB draagt voorbeelden aan van organisaties die als houdstermaatschappijen zijn begonnen: Tommy Hilfiger, Cisco en Adidas bieden nu aan respectievelijk 665, 600 en 420 mensen werk.
Fiscale concurrentie
Landen concurreren met elkaar om het aantrekkelijkste fiscale vestigingsklimaat met het doel op die manier werkgelegenheid en bedrijvigheid aan te trekken. Zo heeft Ierland een laag tarief van de vennootschapsbelasting en combineert het Verenigd Koninkrijk een deelnemingsvrijstelling naar Nederlands model met een vrijstelling van dividendbelasting voor uitgaande dividenden en een verkapte rentebox. Kritiek van andere landen op het Nederlandse fiscaal beleid moet volgens de NOB dan ook in het perspectief worden geplaatst van deze concurrentieslag.
Belastingontwijking internationaal aanpakken
Een Nederlandse Alleingang in het aanscherpen van fiscale eisen is volgens de NOB onverstandig. De Orde meent dat dit de Nederlandse economie en werkgelegenheid van een gelijk speelveld en een goede concurrentiepositie kan beroven. Nederland moet dus niet voorop lopen en hoeft ook niet de onvolkomenheden in het fiscale beleid van andere landen op te lossen. ‘Dan worden we een soort zaagmannetje dat al snoeiend de gezonde tak doorzaagt waar hij zelf op zit.’ De NOB is van mening dat belastingontwijking alleen door harmonisatie en coördinatie in OESO en EU-verband structureel en effectief kan worden aangepakt.
Meer informatie: Nederlands fiscaal beleid: van groot belang voor economie en werkgelegenheid
Geef een reactie