De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft een reactie uitgebracht op de internetconsultatie van de Wet toekomst pensioenen.
Met het kabinet is de NOB van mening dat het draagvlak voor het nieuwe pensioenstelsel mede afhangt van de uitlegbaarheid van de pensioenregeling. In dat kader maakt de NOB zich zorgen over de begrijpelijkheid, transparantie en uitlegbaarheid van het nieuwe pensioencontract. De NOB vraagt zich af op welke wijze termen als ‘risicotolerantie’, ‘risicodraagvlak’, ‘risicopreferentieonderzoeken’, ‘URM-projectiemethode’ en ‘ALM-analyses’ aan deelnemers kunnen worden uitgelegd. Deze termen zullen in het algemeen de deelnemers niets zeggen, maar lijken daarentegen uiterst relevant te zijn. De NOB vraagt daarom aandacht voor deze complexiteit en benadrukt dat het essentieel is dat sociale partners (dus zowel werkgever als werknemer) het nieuwe pensioencontract begrijpen om te komen tot een goede nieuwe pensioenovereenkomst in de toekomst.
Enorme impact
Voorts constateert de NOB dat de wijziging van de pensioenwetgeving een enorme impact heeft op alle pensioenregelingen van werkgevers en werknemers in Nederland. De aanpassing aan het nieuwe kader gaat gepaard met enorme transactiekosten en de NOB vraagt wat de hoogte van deze kosten zal zijn. De transitiekosten zijn namelijk kosten die niet beschikbaar zijn voor pensioenopbouw.
Over een aantal onderdelen zoals de premies, hervorming van het nabestaandenpensioen, dga’s en derdepijlerpensioen en btw heeft de NOB nadere vragen en concrete suggesties.
Meer informatie: NOB, 12 februari 2021
Binnenkort verschijnt een artikel van mr. Theo Gommer in het Vakblad Estate Planning over de Wet toekomst pensioenen. Meer weten?
Geef een reactie