De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs pleit voor de nodige terughoudendheid bij eventuele wijzigingen van de BOR en de doorschuifregeling van de inkomstenbelasting.
In de afgelopen periode zijn de bedrijfsopvolgingsregeling voor de schenk- en erfbelasting en de doorschuifregeling van de inkomstenbelasting) voor overdracht van ondernemingsvermogen regelmatig onderwerp van (politieke) discussie.
De teneur van veel van deze rapporten en (wets)voorstellen is dat de huidige regelingen (te) ruim zijn en aanpassing van de regelingen is geboden. Volgens de NOB zijn deze onderzoeken echter niet voldoende onderbouwd en zijn wijzigingsvoorstellen in deze fase voorbarig. Tekenend in dit kader is bijvoorbeeld de constatering in het CPB rapport dat de doelmatigheid van de DSR niet goed kan worden onderzocht omdat daartoe gegevens ontbreken.
Onderzoek met andere insteek
Gezien het (potentieel) grote belang voor de (familie)bedrijven in Nederland, pleit de NOB ervoor om nader onderzoek te doen naar het belang van de regelingen voor deze bedrijven, maar dan wel met een andere insteek. De kern van de kritiek op de huidige onderzoeken is tweeërlei. Ten eerste moet niet worden beoordeeld of de belasting ten tijde van de overdracht betaalbaar is (geen ‘foto’…), maar of de onderneming in continuïteit gezond blijft (… maar een ‘film’). Ten tweede wordt naar de mening van de NOB te veel gekeken naar de betaalbaarheid van de belasting (kwantitatieve analyse), terwijl volgens de NOB de continuïteit van de onderneming in een brede economische en maatschappelijke context moet worden onderzocht (kwalitatieve analyse). Pas als deze zaken breder en diepgaander zijn onderzocht, kan gefundeerd worden beslist of, en zo ja, op welke wijze de regelingen aanpassing verdienen.
Ingrijpende wijzigingen
Er zou eerst meer duidelijkheid moeten komen welke aanpassingen denkbaar zijn en wat de effecten zijn van een (ingrijpende) wijziging. Daarmee zouden de voors en tegens van verschillende opties tegen elkaar kunnen worden afgewogen. Heel concreet vraagt de Orde zich bijvoorbeeld af wat het effect op de continuïteit van (familie)ondernemingen is als de huidige BOR en DSR worden afgeschaft en er een betalingsregeling wordt ingevoerd. Ook dan dient de belasting veelal immers te worden onttrokken aan de onderneming en kan daarmee grote gevolgen hebben op de continuïteit van die onderneming.
Bron: NOB, 15 november 2022
Online cursus BOR en vastgoed
Hoelang blijft de BOR in zijn huidige vorm nog bestaan? De kans op een forse versoberingsslag binnen nu en twee jaar is groot. De voortekenen beloven weinig goeds: het CPB stelt de doelmatigheid van de BOR ter discussie en enkele Tweede Kamerleden willen met een initiatiefwetsvoorstel de vrijstelling en toegang tot de BOR beperken. En dan is er nog de aankondiging van het kabinet: ‘verhuurd vastgoed komt straks niet meer in aanmerking voor de BOR’. In deze online cursus leert u hoe u voor uw vastgoedklanten op deze voortekenen kunt inspelen. Als familie- en vastgoedbedrijven nog een kans willen maken om de BOR te kunnen toepassen, is snel handelen geboden. Als belastingadviseur vervult u daarbij een cruciale rol.
Geef een reactie