Op grond van het wetsvoorstel Invoering van pensioen- en lijfrente-excedentregelingen zouden maar liefst 15 artikelen aan de Wet IB 2001 moeten worden toegevoegd. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is van mening dat de overzichtelijkheid en eenvoud van wet- en regelgeving hiermee ernstig wordt geschaad. Zeker omdat deze regelgeving in het leven wordt geroepen om slechts 0,1% extra pensioenopbouw te bewerkstellingen.
De Commissie Wetsvoorstellen van de NOB zet de drie pensioenstelsels naast elkaar die na invoering van het wetsvoorstel zullen bestaan, te weten:
-
Pensioenen waarvoor de omkeerregel geldt (vanaf 2015 feitelijk de pensioenen tot € 100.000 pensioengevend salaris);
-
Pensioenen waarvoor de omkeerregel niet geldt (vanaf 2015 feitelijk de pensioenen boven de € 100.000 pensioengevend salaris);
-
Pensioenen waarvoor de omkeerregel niet geldt, maar die zijn vrijgesteld in box 3 (men spaart dus uit het nettosalaris, maar het rendement hierop blijft buiten de belastingheffing).
Categorie 1 levert een belaste uitkering op en categorie 2 en 3 een vrij gestelde uitkering. De pensioenuitkeringen moeten derhalve worden gesplitst, hetgeen voor de praktijk extra uitvoeringskosten met zich mee zal brengen, die de verzekeraars naar verwachting op de pensioengerechtigden zullen verhalen. Deze uitvoeringskosten worden door de invoering van dit wetsvoorstel nog hoger, aangezien categorie 3 niet mag worden verzekerd bij dezelfde verzekeraar waar de pensioenen in categorie 1 en/of 2 zijn ondergebracht. De belastingplichtige betaalt dus uiteindelijk een forse premie voor 0,1 % pensioenopbouw in box 3.
Deze regeling is voor de praktijk niet werkbaar, is kostbaar en zal daarom door een weldenkende belastingplichtige niet verkozen worden. De NOB stelt voor het in box 3 vrijgestelde vermogen te verhogen, waarmee op een robuuste en eenvoudige wijze eenzelfde resultaat kan worden bereikt als voorgesteld in dit wetsvoorstel.
Ook heeft de NOB nog een aantal technische op en aanmerkingen. Lees verder…
In de komende maanden zal de pensioenbrief moeten worden aangepast, in elk geval met de wijzigingen per 1 januari 2014. Om u tijd te besparen bij de advisering over dga-pensioen, heeft de vakredactie van Licent Academy in samenwerking met pensioenspecialisten de Toolkit Dga-pensioen samengesteld.
Meer informatie: Commentaar wet pensioenaanvullingsregelingen t.b.v. EK
Geef een reactie