De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft het wetsvoorstel Verzamelspoedwet COVID-19 beoordeeld voor wat betreft de wijzigingen in verband met het tijdelijk verlagen van de belasting- en invorderingsrente.
De Orde begrijpt dat er vanuit de overheid een wens bestaat om flexibel te kunnen zijn in coranatijden. Maar de Orde wil voorop stellen dat belastingplichtigen in deze -onzekere- tijden vooral gebaat zijn bij duidelijkheid. De verschillende tijdvakken voor aanpassing van de belastingrente en invorderingsrente geven een diffuus beeld en maken het moeilijk voor belastingplichtigen om een weloverwogen beslissing te nemen.
De Orde wil bij deze dan ook vooral aanbevelen om bij dit Wetsvoorstel (ondanks dat dit voor een beperkte periode zal gelden) een eenvoudig en overzichtelijk systeem voor de belastingrente, invorderingsrente en betalingskorting neer te zetten. In de optiek van de Orde zou dit kunnen door vooralsnog voor een periode met een vaste einddatum (eventueel te verlengen bij Algemene Maatregel van Bestuur) de percentages voor de belastingrente en te betalen invorderingsrente vast te zetten op 0,01. Om belastingplichtigen duidelijkheid te geven voor de komende tijd zou deze (voorlopige) einddatum bijvoorbeeld 31 oktober 2020 of zelfs 31 december 2020 kunnen zijn. Ook het permanent verlagen van de belastingrente en de te betalen invorderingsrente naar het huidige lage renteniveau van 0,01% kan de gewenste duidelijkheid brengen. De Orde beveelt ook aan om de verlaging van het percentage van de (te betalen) invorderingsrente voor een langere periode in stand te houden.
Terugwerkende kracht
Het (verlaagde) rekenpercentage van de betalingskorting geldt mogelijk al voor aanslagen met een dagtekening vanaf 1 mei 2020. Op grond van artikel 27a Invorderingswet wordt voor de berekening van de betalingskorting namelijk aangesloten bij het invorderingsrentepercentage op de vervaldag van de eerste betalingstermijn. Als het invorderingsrentepercentage met ingang van 1 juni 2020 wordt verlaagd, heeft dat dus effect op voorlopige aanslagen met een dagtekening vanaf 1 mei 2020, omdat op een voorlopige aanslag met een dagtekening van 1 mei 2020 de eerste betalingstermijn op 1 juni 2020 vervalt. Dit betekent een materiële terugwerkende kracht die verder gaat dan de (eventuele) formele terugwerkende kracht van het wetsvoorstel. De Orde verzoekt om aan de hand van voorbeelden nader toe te lichten hoe de verlaging van de invorderingsrente doorwerkt naar de betalingskorting in de diverse situaties.
Meer informatie: NOB, 15 mei 2020
Sdu Covid-19 event: Inzicht en uitzicht
De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor bedrijven en overheidsorganisaties. Hoe gaan we op de korte én de lange termijn om met nieuwe noodmaatregelen en wetgeving? En wat betekent deze nieuwe situatie voor de toekomst van úw organisatie? Tijdens een inspirerend online programma biedt Sdu op donderdag 11 juni van 10.00 tot 13.30 praktische handvatten. Topbestuurders en praktijkexperts gaan in op onderwerpen als de NOW, noodmaatregelingen, veiligheidsmaatregelen, effectief samenwerken, communicatie en bevoegdheden. Zorg dat u er ook bij bent!
Geef een reactie