Vanuit de praktijk blijkt dat belastingen moderner en makkelijker moeten, aldus de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), Netwerk Notarissen en de Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN). Zij hebben in een manifest aanbevelingen gedaan voor knelpunten bij vermogensovergang, in de hoop dat de politiek deze meeneemt in het Belastingplan 2016.
De vijf aanbevelingen luiden als volgt:
1. Stel een onderzoek in naar de modernisering van erfbelastingvrijstellingen. Steeds vaker worden niet-familieleden en niet-officiële partners als erfgenamen in een testament aangewezen. De tarieven en vrijstellingen in de Successiewet gelden echter niet voor deze groepen mensen.
2. Vereenvoudig en uniformeer de verschillende regelingen voor bedrijfsoverdracht. Voorbeeld: anders dan voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de schenkbelasting geldt bij een volledige bedrijfsoverdracht geen vrijstelling voor de overdrachtsbelasting en kan evenmin gebruik worden gemaakt van de doorschuiffaciliteit in de inkomstenbelasting. Dit verschil is onnodig en leidt tot veel onduidelijkheid bij ondernemers.
3. Vereenvoudig de eigenwoningregeling en laat de overgang van de woning fiscaal beter verlopen. Zo is op dit moment bij een scheiding de ex-partner die het huis op naam krijgt, gedwongen de helft van de reeds bestaande hypothecaire lening om te zetten naar een annuïtaire of lineaire lening, wat leidt tot een enorme lastenverzwaring.
4. Rechtvaardig de belastingrente over erfbelasting. De aangiftetermijn voor de erfbelasting kan het best worden verlengd naar 12 maanden, aangezien de huidige termijn van 3,5 maand veel te kort blijkt te zijn. Verder verdient de huidige ondergrens van de belastingrente aandacht. Doordat deze rente minimaal 4% bedraagt, wordt momenteel een rente berekend die onder de huidige marktomstandigheden niet te betalen is uit het rendement van de geërfde goederen.
5. Stel doelvrijstellingen voor de schenkbelasting in. De belastingvrije schenking van € 100.000 voor de eigen woning was in 2014 een groot succes. De organisaties pleiten nu ook voor een belastingvrije schenking van € 20.000 om een huis te verduurzamen. Een ander voorstel is het belastingvrij schenken voor een studie, gezien de invoering van het sociale leenstelsel per 1 september waardoor studenten hun studie (deels) op andere wijze moeten financieren.
Meer informatie: Manifest ‘Belastingen moeten moderner en makkelijker’ (augustus 2015)
Geef een reactie