Nederland moet het herstel van de coronacrisis aangrijpen om knelpunten op de woning- en arbeidsmarkt aan te pakken. Dat stelt de OESO in een tweejaarlijks rapport over de Nederlandse economie.
De Nederlandse economie herstelt goed maar er zijn flinke veranderingen nodig voor een duurzame en productieve economie. De coronacrisis heeft het Nederlandse huizentekort volgens het rapport vergroot. Het is nodig om te investeren in de woningmarkt, schrijft de OESO, onder meer door bouwprocedures te versnellen en nieuwe bouwgebieden aan te wijzen.
Belastingvoordelen huiseigenaren afbouwen
Huiseigenaren zouden meer belasting moeten gaan betalen over hun bezit. De eigen woning zou net zo belast moeten worden als andere investeringen, zoals spaargeld of aandelen. Verder zouden woningbeleggers belasting moeten gaan betalen over de huurinkomsten. De OESO bekritiseert het huidige beleid om starters aan een koopwoning te helpen. Het schrappen van de overdrachtsbelasting leidt tot hogere huizenprijzen en dus hogere schulden en maakt woningeigenaren kwetsbaar. Ook de plannen om gemeenten toe te staan woningbeleggen te verbieden werken averechts, stelt de OESO. Nederland heeft internationaal juist een relatief klein aandeel woningen dat in handen is van particuliere beleggers.
Zelfstandigen
De coronacrisis heeft zzp’ers en andere flexibele arbeidskrachten volgens de OESO extra hard getroffen. Het is dan ook tijd om de sociale-zekerheidsvoorzieningen en belastingtarieven gelijk te trekken voor freelancers en vaste krachten die vergelijkbaar werk doen. Ook adviseert de denktank op de korte termijn coronasteun te blijven bieden aan bedrijven en particulieren en in te zetten op bijscholing en carrièrebegeleiding van mensen die door de crisis hun baan verloren.
Bron: NOS/NRC, 16 juni 2021
Geef een reactie