De Oeso heeft een onderzoek gepubliceerd naar erf- en schenkbelasting in de 37 rijke landen die zijn aangesloten bij de organisatie. De denktank van rijke landen adviseert de erfbelasting te verhogen.
Een heffing op grote erfenissen is een effectief middel tegen vermogensongelijkheid. Nu kunnen rijke huishoudens vrijwel ongehinderd hun welvaart doorgeven, van generatie op generatie. Bovendien biedt een hogere erfbelasting staten welkome extra inkomsten. Die hebben zich diep in de schulden gestoken om de coronacrisis het hoofd te bieden.
De OESO adviseert niet iedere schenking of erfenis apart te belasten maar één belasting te heffen over al het vermogen dat iemand gedurende zijn of haar leven ontvangt. Belastingvrije drempels en andersoortige uitzonderingen gelden dan slechts één keer en ontwijking wordt bemoeilijkt.
Uitzondering voor kleine erfenissen
Kleine erfenissen hoeven niet te worden belast, volgens de Oeso, omdat die niet echt bijdragen aan grotere vermogensongelijkheid. Bij omvangrijke nalatenschappen waarschuwt de organisatie voor vrijstellingen, omdat die de effectieve belastingdruk verlagen naarmate de erfenissen groter zijn. De Oeso raadt juist een progressieve erfbelasting aan.
Bron: Volkskrant/FD, 14 mei 2021
Meer informatie: Onderzoek OESO, 11 mei 2021
Online verdiepingscursus aangifte erfbelasting
Adviseren en aangifte doen liggen dicht bij elkaar. U adviseert regelmatig bij het afwikkelen van nalatenschappen en wordt vervolgens ook ingeschakeld bij het opstellen van de aangifte. Veel voorkomende vragen zijn wanneer er sprake is van een fictieve verkrijging en hoe de langstlevende optimaal gebruik kan maken van het vruchtgebruiktestament. Ook komt aan de orde op welke vrijstellingen de verkrijgers een beroep kunnen doen.
Geef een reactie