In opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid , Economische Zaken en Klimaat en Financiën is onderzoek gedaan naar de gevolgen van corona voor ondernemers in het mkb.
Het onderzoek gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers, de bekendheid, het gebruik en de waardering van steunmaatregelen en de informatiebehoefte van ondernemers.
Financiële steunmaatregelen
Ondernemers zijn redelijk goed op de hoogte van de financiële steunmaatregelen van de overheid, al lijkt er op sommige gebieden nog wel een gat in kennis te zitten. Zo zijn de fiscale coronareserve (62%) en de TVL (46%) bij een groot gedeelte nog onbekend. Wellicht wordt dit veroorzaakt doordat het vaak financieel adviseurs en banken zijn die ondernemers op deze regelingen wijzen.
Uitstel betaling van belasting
In de praktijk wordt het vaakst gebruik gemaakt van uitstel van belastingbetaling (19%), de NOW 1.0 (18%) en TOGS (17%). Ondernemers voelen zich overwegend (zeer) goed geholpen door de regelingen. Ondernemers waarderen de verlichting van de kosten maar geven ook aan dat de NOW 1.0 lang niet alle kosten dekt en dat de uitstel van belasting slechts uitstel en geen afstel is. Ondernemers die wel in aanmerking voor een bepaalde regeling, maar kiezen om hier geen gebruik van te maken geven voornamelijk aan de regeling niet nodig te vinden of voldoende eigen middelen te hebben. Van de basisvoorwaarden voor de NOW-regeling zijn ondernemers redelijk goed op de hoogte. Met name de voorwaarden van 20% omzetverlies (97%) en het tegemoetkomen van de loonkosten van
zowel vaste medewerkers als flexwerkers (96%) zijn vrijwel algemeen bekend.
Over de kredietmaatregelen zijn ondernemers een stuk minder goed op de hoogte. De meesten worden door nog geen kwart van de ondervraagden herkend, en in de praktijk slechts door max. 5% van de ondernemers gebruikt.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 8 oktober 2020
Geef een reactie