Kan een participant in een besloten fonds voor gemene rekening (fvgr) voordeel verwachten? En is deze participant aansprakelijk voor de schulden van het fvgr? Dan is de participant ondernemer.
Een man had een participatie verkregen in een besloten fonds voor gemene rekening (hierna: fvgr). Dit fonds had tot doel het exploiteren van een schip. In 2011 wilde de man zijn participatie op grond van een geruisloze omzetting inbrengen in een door hem opgerichte B.V. De Belastingdienst had de beschikking geruisloze inbreng echter geweigerd. Volgens de inspecteur was de participant geen ondernemer. De rechtbank oordeelde echter dat de participant wel een ondernemer was. Hij kon een voordeel verwachten van zijn participatie in het fvgr. Voorts oordeelde de rechtbank dat de man rechtstreeks verbonden werd voor verbintenissen betreffende de scheepvaartonderneming. Zie ook: Participant in fonds was IB-ondernemer.
Openbare maatschap
Ook volgens het Hof Arnhem-Leeuwarden kwalificeerde de participant als ondernemer. Tegen dit oordeel was de staatssecretaris in cassatie gekomen. De Hoge Raad bevestigde het oordeel van het hof. De man kon objectief gezien voordeel verwachten van zijn participatie in het fvgr. Ook bevestigde de Hoge Raad het oordeel dat de man als participant rechtstreeks werd verbonden. Het fonds trad naar buiten onder een bepaalde als zodanig gevoerde naam. Het fvgr kwalificeerde als openbare maatschap. Daardoor werden de participanten rechtstreeks verbonden voor de verbintenissen die dit fonds aanging. De man mocht zijn participatie geruisloos inbrengen in een B.V.
Wet: artikel 3.4 en 3.65 Wet inkomstenbelasting 2001
Meer informatie: Hoge Raad 3 maart 2017, ECLI:NL:HR:2017:340
Geef een reactie