Staatssecretaris Van Rij wil onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op termijn een nieuw verzuimboeteregime te ontwikkelen. Dit schrijft de staatssecretaris in een Kamerbrief over het verzuimboetebeleid van de Belastingdienst.
In de brief gaat Van Rij in op de functie en het doel van de verzuimboete met een overzicht van de boeteopbrengsten.
Van Rij begrijpt dat er signalen uit de samenleving komen waaruit onvrede blijkt met de opgelegde verzuimboetes. De belastingplichtige kan in de bezwaarfase op een laagdrempelige manier ervoor zorgen dat de inspecteur over alle relevante feiten en omstandigheden komt te beschikken, wat de inspecteur in staat stelt om bij het opleggen en in de bezwaarfase heroverwegen van een verzuimboete het beoogde maatwerk te leveren. In de invordering is en wordt de menselijke maat meer centraal gesteld, bijvoorbeeld door beter te kijken naar de mogelijkheden voor het treffen van een betalingsregeling. In het verzuimboetebeleid wordt ook rekening gehouden met actuele ontwikkelingen. Daarbij valt niet alleen te denken aan jurisprudentie maar ook aan de coronacrisis. Deze crisis is vrijwel direct aanleiding geweest om het verzuimboetebeleid te versoepelen. Zo wordt onder bepaalde omstandigheden een betalingsverzuimboete ambtshalve vernietigd of blijft het opleggen van een verzuimboete achterwege.
Kritisch kijken naar verzuimboetebeleid
Dat neemt niet weg dat het verzuimboetebeleid gelet op bijvoorbeeld het rapport van de Commissie en de vigerende begrotingsregels kritisch tegemoet kan worden getreden schrijft Van Rij. Om die reden wil Van Rij onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om op termijn een nieuw verzuimboeteregime te ontwikkelen dat recht doet aan enerzijds het algemeen belang en anderzijds het individuele belang. Bij dit onderzoek worden ook de criteria budgettaire inpasbaarheid én uitvoerbaarheid betrokken.
Online cursus Praktische tips voor discussies met de Belastingdienst
In deze cursus reikt advocaat & fiscalist Diana Jansen deze kennis op een praktische manier aan, zodat u meteen aan de slag kunt. Tijdens de cursus worden dus geen onderwerpen van formeel recht of arresten van de Hoge Raad helemaal uitgediept. In deze cursus alleen praktische toepasbare kennis (met veel voorbeelden) om met de Belastingdienst tot een oplossing te komen.
Geef een reactie