Staatssecretaris Van Rij informeert de Tweede Kamer over de uitkomsten van een onderzoek naar bedrijven die langdurig achtereen fiscaal gezien verlies maken.
Dit onderzoek was aanbevolen in het rapport van de Adviescommissie Belastingheffing van multinationals. De commissie concludeerde in het rapport dat een aantal bedrijven langdurig achtereen fiscaal gezien verlies maakte, maar wel bleef bestaan.
Driekwart van de 43.000 verlieslatende bedrijven rapporteerde geen omzet en geen personeelskosten. Deze bedrijven leverden zelf dus geen goederen of diensten. Uit de analyses blijkt dat de groep structureel verlieslatende bedrijven divers is. De verliezen zijn in een beperkt aantal gevallen (145) voornamelijk het gevolg van het toepassen van expliciete fiscale faciliteiten. De grootste faciliteiten die daaraan bijdragen zijn de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (bij 61 kleine bedrijven) en de liquidatie- en 52 stakingsverliesregeling (bij 30 grotere bedrijven). In grotere mate hebben de verliezen te maken een meer impliciete fiscale faciliteit: het lenen van de eigen vennootschap. Ten tweede speelt lenen van de eigen vennootschap een rol bij 3.300 verlieslatende pensioen-bv’s.
Hoge rentelasten en afschrijvingen
Dan is er een groep structureel verlieslatende bedrijven die wel goederen of diensten leveren. Dit zijn typisch de bedrijven die verlieslatend zijn vanwege hoge rentelasten en/of afschrijvingen. Een andere structuur die tot verlieslatende bedrijven leidt is het doorstromen van geld via Nederland. De doorstroomvennootschappen zoals gedefinieerd in dit rapport zijn relatief vaak structureel verlieslatend (in 22% van de gevallen, 1.700 in totaal); meestal zijn dit bedrijven die dividenden verplaatsen. Bij 140 bedrijven was het verlies deels gevolg van een grote schuld bij een buitenlands moeder- of dochterbedrijf.
Het rapport schetst de relevante beleidsoverwegingen. Gezien de demissionaire status van dit kabinet is het aan een volgend kabinet om de uitkomsten van dit onderzoek te wegen en te beoordelen of en, zo ja, welke vervolgstappen geboden zijn naar aanleiding van dit rapport.
Bron: Kamerbrief uitkomsten onderzoek naar structureel verlieslatende bedrijven, nr. 2023-0000277248, Ministerie van Financien, 19 december 2023
Masterclass Verliesverrekening
In deze cursus behandelt verliesverrekeningsspecialist Frank Elsweier de relevante fiscale aspecten van de Nederlandse verliesverrekeningsregels. Onder andere wordt ingegaan op de verliesverrekeningstermijnen in de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, waaronder de verliesverrekeningstemporisering die per 1 januari 2022 in werking is getreden.
Geef een reactie