In het coalitieakkoord is de introductie aangekondigd van een systeem van betalen naar gebruik in 2030 voor alle personen- en bestelauto’s. Staatssecretaris Van Rij biedt de Tweede Kamer nu een onderzoek aan waarin drie hoofdvarianten voor een tariefstructuur zijn uitgewerkt, elk met een aantal subvarianten.
Er zijn opties onderzocht waarbij elke auto hetzelfde tarief per kilometer betaalt en opties onderzocht waarbij rekening wordt gehouden met het gewicht, de brandstofsoort of de CO2-uitstoot van de auto. Steeds is daarbij gekeken wat de effecten zijn voor onder andere de overheidsinkomsten en de CO2-uitstoot. Het onderzoek is het eerste van een aantal onderzoeken
Het kabinet gaat over de onderzoeksresultaten in gesprek met belanghebbenden en neemt de onderzoeksresultaten en alle andere feedback mee bij het besluiten over de precieze vormgeving van betalen naar gebruik. Medio 2023 start naar verwachting een internetconsultatie over de wetgeving voor betalen naar gebruik. Later zal een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer worden ingediend.
Van betalen voor autobezit naar betalen voor autogebruik
Het kabinet wil de huidige motorrijtuigenbelasting hervormen naar een kilometerafhankelijke belasting voor personen- en bestelauto’s. Automobilisten betalen in het nieuwe systeem voor het daadwerkelijk gebruik van de weg en niet langer een vast bedrag voor het bezit van een auto. Waar en wanneer deze kilometers gereden zijn, maakt niet uit. De lasten van automobiliteit worden zo evenwichtiger en rechtvaardiger verdeeld. Dit systeem van betalen naar gebruik levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de twee doelstellingen: het op peil houden van de belastingkomsten in het autodomein en CO2-reductie in de mobiliteit.
Ed Blom says
In het huidige stelsel is er een MRB korting voor auto’s t.b.v. gehandicapten indien aan de daarvoor geldende inrichtingseisen is voldaan. Ik lees in de voorstellen niets over een aangepaste kilometerheffing voor deze groep. Is dit over het hoofd gezien?