Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft toegezegd om de fiscale regelingen voor werknemers die vanuit het buitenland in Nederland komen werken onder de loep te nemen. Zowel RTL Nieuws als de Volkskrant hadden misstanden gemeld in de toepassing van deze regelingen door uitzendbureaus, onder andere in de bouwsector. Deze misstanden zijn ook gemeld bij de SNCU, het controlerend orgaan in de uitzendbranche.
Extraterritoriale kosten
Binnen het systeem van de loonbelasting is een aantal gerichte vrijstellingen opgenomen. Er is onder meer een gerichte vrijstelling voor zogenoemde extraterritoriale kosten (ET-kosten). ET-kosten zijn de extra kosten die een werknemer in redelijkheid maakt omdat hij tijdelijk buiten het land van herkomst verblijft voor het verrichten van zijn werkzaamheden. Voorbeelden van ET-kosten zijn dubbele huisvestingskosten of de kosten van bepaalde reizen naar het land van herkomst, bijvoorbeeld voor familiebezoek. Het maakt hierbij niet uit of iemand vanuit Nederland in het buitenland gaat werken of andersom.
Uitruil met ET-kostenvergoeding
ET-kosten kunnen door een werkgever worden vergoed bovenop het reguliere loon. In sommige gevallen, bijvoorbeeld als dit is afgesproken in een cao, kunnen werkgever en werknemer met gebruik van de cafetariaregeling afspreken dat de werknemer een deel van zijn loon inruilt voor een onbelaste vergoeding. Zo hebben cao-partijen in de uitzendsector afgesproken dat een deel van het loon alsmede bovenwettelijke vakantiedagen, toeslagen en compensatie-uren mogen worden uitgeruild voor de ET-kostenvergoeding. Het loon moet volgens de cao, ook na de uitruil, nog wel boven het wettelijk minimumloon blijven. Deze uitruil moet vooraf schriftelijk worden overeengekomen met de uitzendkracht en worden vastgelegd. Deze afspraken in de cao betreffen alleen de vergoedingen en verstrekkingen voor werkelijk gemaakte kosten. In dergelijke gevallen wordt het brutoloon verlaagd met het bedrag van de vergoeding.
Onderzoek
De Belastingdienst loopt niet alleen inkomsten mis doordat de uitvoering door uitzendbureaus te wensen overlaat. De regeling zou ook leiden tot oneerlijke concurrentie ten opzichte van Nederlandse uitzendkrachten. Mede namens de staatssecretaris van Financiën heeft Asscher toegezegd om de toepassing en effecten van deze regeling nader te onderzoeken.
Meer informatie: Kamerbrief over de extraterritoriale kostenregeling
Geef een reactie