Het imago van belastingparadijs blijft aan Nederland kleven. Het kabinet zou dit graag anders zien maar volgens een recent onderzoek is die kwalificatie terecht, aldus het FD.
Uit een studie die vorige maand verscheen op de site van The National Bureau of Economic Research (NBER), blijkt dat Nederland in 2015 nog zeer populair was bij multinationals die hun belastingdruk wilden verlagen.
De onderzoekers becijferden op basis van nieuwe marcro-economische data dat internationale ondernemingen bijna 40% van de winsten die zij buiten hun thuisland behalen, op papier verschuiven naar belastingparadijzen. Zo verdween in 2015 ruim $600 mrd aan winsten die multinationals kunstmatig verplaatsten. Hiervan belandde $57 mrd in Nederland. Volgens de onderzoekers, Gabriel Zucman van de universiteit van Berkeley en Thomas Torslov en Ludvig Wier van de universiteit van Kopenhagen, behoort Nederland hiermee thuis in het lijstje met onder andere Ierland, Singapore en Bermuda. Het tegenargument dat buitenlandse bedrijven in Nederland de normale vennootschapsbelasting betalen, achten zij niet geloofwaardig. Zij berekenen dat Amerikaanse dochterbedrijven in 2015 effectief niet meer dan 12% winstbelasting in Nederland betaalden.
Amerikaanse multinationals koploper
Amerikaanse multinationals ontlopen volgens de studie de meeste belasting. Zij zijn goed voor de helft van de winsten die in belastingparadijzen terechtkomt. Europese multinationals nemen 30% voor hun rekening. Volgens de onderzoekers haalt belastingverlaging weinig uit tegen ontwijking.
Bron: FD 4 juli 2018
Meer informatie: Studie The missing profits of nations 5 juni 2018
Geef een reactie