Minister Kaag biedt het eerste onderzoeksrapport en plan van aanpak vervolgonderzoek van de Inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) over compleetheid van dossiers die naar de rechter gaan aan de Eerste en Tweede Kamer.
Voor de rechtsbescherming van burgers en ondernemers is het belangrijk dat de Belastingdienst alle stukken uit het dossier aan de rechter geeft. Door een onvolledig dossier bestaat het risico dat burgers en ondernemers in een ongelijke informatiepositie ten opzichte van de Belastingdienst terecht komen, waardoor ze zich niet goed kunnen verweren in beroep. Eind januari 2023 bracht RTL4 het bericht naar buiten dat de Belastingdienst soms informatie achterhoudt voor de rechter. Naar aanleiding van deze berichtgeving is de Inspectie door de commissie voor Financiën van de Tweede Kamer gevraagd om een reactie.
Verbeterpunten
Er gaat veel goed maar de Inspectie ziet ook verbeterpunten.
1. Voor de kwaliteit van de (samenstelling van de) dossiers is het belangrijk dat op organisatieniveau de kwaliteitsbeheersing voldoende is ingericht. De huidige vastlegging/verslaglegging en het beheer (borging) van procesbeschrijvingen, werkinstructies en kennisontwikkeling vergt verbetering.
2. Voor het leren in de organisatie is het volgens de Inspectie belangrijk dat er beter zicht komt op de kwaliteit van de werkzaamheden. Dit kan onder meer door kwaliteitsonderzoek en evaluaties aan het proces toe te voegen. Om te kunnen leren in het beroepsproces, is het ook belangrijk om overzicht te hebben van uitspraken van de rechter. Daarmee kan eveneens verantwoording aan de samenleving worden afgelegd over de aard en omvang van (art. 8:42 Awb) geschillen.
3. Voor de rechtsbescherming vindt de Inspectie het belangrijk dat de Belastingdienst kritisch blijft over wat ze verstaat onder op de zaak betrekking hebbende stukken. Door hier regelmatig op te reflecteren in zowel de vaktechnische lijn op organisatieniveau als in de uitvoering bij het samenstellen van het dossier kan men zichzelf hier scherp op houden.
De staatssecretaris van Financiën zal de Kamer binnen acht weken van een beleidsreactie voorzien.
Geef een reactie