Het recent openbaar gemaakte conceptwetsvoorstel ‘Implementatiewet UBO-register’ geeft een beeld van hoe het UBO-register eruit gaat zien. Wie zijn UBO? Welke entiteiten moeten UBO’s registreren en wat moet men registreren? En voor wie is de informatie toegankelijk? Mr. Arianne de Leeuw en mr. Jessica Litjens geven duidelijkheid.
In het conceptwetsvoorstel wordt het begrip ‘Ultimate Beneficial Owner’ (UBO) heel ruim gedefinieerd en ontbreekt een nadere uitleg. De vierde Anti-witwasrichtlijn geeft wel meer invulling aan dit begrip, maar op welke wijze de criteria van deze richtlijn in de Nederlandse wet zullen worden opgenomen is volgens mr. Arianne de Leeuw en mr. Jessica Litjens nog onduidelijk.
Wie moet registreren?
Volgens het concept wetsvoorstel moeten in Nederland gevestigde ondernemingen en rechtspersonen die (volgens de statuten) hun zetel in Nederland hebben hun UBO’s registreren. Hierbij gaat het dan om de rechtspersonen en ondernemingen waarvoor nu al inschrijving in het Handelsregister geldt, behoudens bepaalde uitzonderingen.
Privacy onder druk?
De te registreren UBO-informatie betreft algemene informatie (zoals naam en aard en omvang van het UBO-belang) die wordt opgenomen in het publiek toegankelijke deel van het register. Daarnaast moet ook aanvullende informatie worden opgenomen zoals het BSN, adresgegevens en onderbouwing van het uiteindelijke belang van de UBO. Deze informatie is alleen toegankelijk voor de bevoegde autoriteiten.
Toegankelijkheid van het UBO-register voor het publiek, heeft potentieel grote impact op de privacy van UBO’s aldus De Leeuw en Litjens. Wel wordt in het conceptwetsvoorstel een aantal waarborgen opgenomen ter bescherming van de privacy.
Uiterlijk 26 juni een UBO-register niet haalbaar?
De Vierde Anti-witwasrichtlijn bepaalt dat de EU-lidstaten een UBO-register moeten hebben op uiterlijk 26 juni 2017. Voor de behandeling van het conceptwetsvoorstel is echter geen tijdspad gegeven, waardoor het dus nog onduidelijk is wanneer inschrijving van UBO-informatie verplicht zal worden.
In 'Implementatiewet UBO-register in consultatie openbaar gemaakt' dat binnenkort in het vakblad FamilieZaken verschijnt, zetten mr. Arianne de Leeuw en mr. Jessica Litjens op basis van het conceptwetsvoorstel uitgebreid uiteen hoe het UBO-register eruit komt te zien en welke zaken nog onduidelijk zijn.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het vakblad FamilieZaken!
Geef een reactie