Bij toepassing van de samenloopregeling ontstaat onduidelijkheid bij verkoop van een onroerende zaak gevolgd door kwijtschelding van (een deel van) de koopsom. Hoeveel tijd mag er tussen de rechtshandelingen verstrijken om de verrekening niet op het spel te zetten? Mr. Caroline Martens licht dit toe.
Artikel 24 lid 2 van de Successiewet voorziet in een regeling die voorkomt dat over een verkregen object zowel overdrachtsbelasting als schenkbelasting wordt geheven (samenloopregeling). Verrekening van overdrachtsbelasting is mogelijk bij schenking van een onroerende zaak of verkoop van een onroerende zaak tegen een te lage waarde. In principe is verrekening niet mogelijk bij kwijtschelding van (een deel van) de koopsom van een onroerende zaak. In de rechtspraak wordt de samenloopregeling echter ruim uitgelegd wanneer tussen het moment van verkrijging van de onroerende zaak en de schenking van het waardevoordeel voldoende onderlinge samenhang bestaat. Als de kwijtschelding plaatsvindt direct bij het ondertekenen van de akte van levering, is er geen twijfel over het bestaan van voldoende samenhang. Maar hoeveel tijd mag er verlopen tussen de eerste en tweede rechtshandeling om nog van voldoende samenhang van rechtshandelingen te kunnen spreken?
Voldoende samenhang tussen verkoop en kwijtschelding?
De vraag over aanwezigheid van ‘voldoende samenhang’ is al diverse malen aan de orde gekomen in specifieke zaken. Zo heeft het Gerechtshof Amsterdam eerder aangegeven dat het tijdsverloop tussen de verkrijging en de kwijtschelding een omstandigheid is die men in aanmerking moet nemen voor de beoordeling van de samenhang tussen de rechtshandelingen, maar dat dit niet van doorslaggevende betekenis is. ‘Blijkens de opvatting van de staatssecretaris is er voldoende samenhang als er tussen beide rechtshandelingen niet meer dan twee weken is verlopen. In de praktijk adviseer ik dan ook deze termijn aan te houden’, aldus mr. Caroline Martens. ‘In geval van een kwijtschelding in twee delen kan men dus een kwijtschelding ‘over het jaar heen tillen’ en zo twee keer profiteren van vrijstelling voor de schenkbelasting.’
In ‘Verrekening overdrachtsbelasting met schenkbelasting’ dat binnenkort in het Vakblad Estate Planning verschijnt zet mr. Caroline Martens de samenloopregeling uitgebreid uiteen aan de hand van jurisprudentie en voorbeelden.
Nog geen abonnee? Bestel dan nu een kennismakingsabonnement van het Vakblad Estate Planning!
Wet: artikel 24 lid 2 SW
Meer informatie: Gerechtshof Amsterdam 2 februari 2007, ECLI:NL:GHAMS:2007:AZ9165, reactie van de Staatssecretaris inzake afzien van cassatieberoep
Geef een reactie