Als een onttrekking binnen een vennootschap wordt aangemerkt als loon, hoeft die vennootschap voor dat deel geen gebruikelijk loon in aanmerking te nemen. Maar dat zal niets uitmaken voor eventuele naheffingsaanslagen loonheffingen.
Een Nederlandse vennootschap was in beroep gegaan tegen naheffingsaanslagen loonheffingen. Volgens deze werkgever had de Belastingdienst ten onrechte de gebruikelijkloonregeling toegepast. Het controlerapport van de fiscus vermeldde namelijk onttrokken bedragen, die volgens de vennootschap het gebruikelijk loon verlaagden. Maar Hof Den Bosch oordeelt dat deze onttrekkingen alleen in mindering zouden komen op het gebruikelijk loon als de fiscus ze als (verkapt) loon had bestempeld. En zelfs in dat geval had de inspecteur de naheffingsaanslagen opgelegd. Aangezien de inspecteur de onttrekkingen niet als loon had aangemerkt, hoefde hij het gebruikelijk loon evenmin met deze bedragen te verlagen.
Auto van de zaak
Vervolgens stelde de werkgever dat de inspecteur ten onrechte het gebruikelijk loon niet had verminderd met de bijtelling van de auto van de zaak. Het hof bevestigt dat de bijtelling in beginsel in mindering komt op het gebruikelijk loon. De inspecteur maakt echter aannemelijk dat de som van het fictieve loon dat hij had toegepast en de bijtelling niet meer bedroeg dan 75% van het loon dat gebruikelijk is voor de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Daardoor was de naheffingsaanslag niet te hoog vastgesteld.
Wet: art. 10, 12a en 13bis Wet LB 1964
Geef een reactie