Alleen op grond van gewichtige redenen mag de Belastingdienst weigeren om bepaalde (gegevens in) relevante stukken te overleggen. Volgens de geheimhoudingskamer van Hof Den Bosch kan zo’n gewichtige reden bestaan uit het recht van de fiscus op het vrijelijk kunnen bepalen van de procespositie.
De geheimhoudingskamer stelt voorop dat de inspecteur is verplicht is inzage te geven in de stukken die op de zaak betrekking hebben. Alle stukken die van enig belang kunnen zijn (geweest) voor de besluitvorming in de zaak van een belanghebbende, hebben op de zaak betrekking. Maar dit wil niet zeggen dat de fiscus de stukken die van belang zijn volledig ongeschoond aan de andere partij moet tonen. In geval van gewichtige redenen kan de fiscus weigeren om stukken te overleggen (geheimhouding) of alleen de Kamer die beslist in de zaak kennis te laten nemen van deze stukken (beperkte kennisneming). Geheimhouding is alleen toegestaan als de redenen die de Belastingdienst aanvoert, aanzienlijk zwaarder wegen dan het belang van de belanghebbende bij onbeperkte kennisneming van de stukken.
Gewichtige redenen
In de desbetreffende zaak had de fiscus drie gewichtige redenen aangevoerd om bepaalde stukken ongeschoond te overleggen:
-
de inspecteur en de ontvanger van de belastingen moeten vrijelijk hun procespositie kunnen bepalen;
-
de bescherming van persoonsgegevens van derden; en
-
de desbetreffende geschoonde stukken zouden niet zien op de naheffingsaanslagen die in geding waren.
De geheimhoudingskamer vond de eerste twee redenen gewichtig. Dat de geschoonde stukken niet zouden zien op de naheffingsaanslagen was geen gewichtige reden, maar een nadere invulling van het standpunt van de fiscus dat deze stukken niet van belang waren. De geheimhoudingskamer stond toe dat de inspecteur bepaalde stukken alleen geschoond indiende. De fiscus moest andere stukken wel ongeschoond tonen aan de belanghebbende en kreeg daar ook de tijd voor.
Wet: artikelen 8:29 en 8:42, eerste lid Awb
Meer informatie: Hof Den Bosch 13 juli 2017 (gepubliceerd 24 augustus 2017), ECLI:NL:GHSHE:2017:3630
Geef een reactie