Het is de verwachting dat de verdeling van het budget voor de nieuwe S&O-regeling per 1 januari 2016 over het mkb en het grootbedrijf in grote lijnen gelijk blijft. Ook na integratie van de WBSO en RDA zal tweederde van de middelen naar het mkb gaan, aldus minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.
In een eerder bericht kon u lezen dat de Tweede Kamer vreest dat alleen grote bedrijven zullen profiteren van de nieuwe S&O-regeling. Kamp laat echter weten dat van de bedrijven die gebruikmaken van de WBSO en RDA, ruim 97% afkomstig is uit het mkb. Zij benutten circa 67% van het budget. Mogelijk zal de geïntegreerde regeling wel verschillend uitwerken voor kapitaalintensieve en arbeidsintensieve R&D-bedrijven. Grote R&D-bedrijven kunnen nadeel ondervinden van de samenvoeging, omdat de RDA nu een hoger effectief voordeelpercentage op niet-loonkosten voor S&O biedt dan de WBSO op de S&O-loonkosten in de tweede schijf. Het innovatieve mkb dat arbeidsintensief is, zal profiteren van de samenvoeging door de langere eerste schijf en omdat de afdrachtvermindering op loonkosten in de tweede schijf stijgt van 14% naar 16%.
Mocht de verdeling tussen mkb en grootbedrijf toch afwijken van de huidige raming, dan worden in het Belastingplan 2017 maatregelen genomen.
Meer informatie: Ministerie van Economische Zaken, 28 oktober 2015
Geef een reactie