Kwalificeert iemand als ondernemer voor de omzetbelasting vanwege de exploitatie van zonnepanelen? En heeft deze ondernemer minder mogelijkheden om btw terug te vragen dan andere ondernemers? Dan is sprake van een schending van het unierechtelijke doeltreffendheidsbeginsel.
Een particulier had in 2013 zonnepanelen laten plaatsen op het dak van zijn woning. De factuur hiervoor had een factuurdatum van 26 maart 2013. Na het zogeheten Fuchs-arrest van 20 juni 2013 (HvJ 20 juni 2013 C-219/12, ECLI:EU:C:2013:413), meldde de particulier zich op 27 juni 2013 als ondernemer aan bij de Belastingdienst. De fiscus honoreerde het verzoek met ingang van 27 juni 2013. De man vroeg vervolgens om teruggave van de in rekening gebrachte omzetbelasting van de zonnepanelen. De Belastingdienst weigerde de teruggave omzetbelasting, omdat de man zich niet binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin de factuurdatum viel, had aangemeld als ondernemer.
Schending doeltreffendheidsbeginsel
In hoger beroep oordeelde Hof Den Bosch dat de man toch recht had op aftrek van de in rekening gebrachte omzetbelasting op de zonnepanelen en de installatie. Is iemand ondernemer vanwege de exploitatie van zonnepanelen? Heeft deze ondernemer minder mogelijkheden om zijn recht op teruggave btw te claimen, dan een ondernemer, die om andere redenen dan de exploitatie van zonnepanelen, ondernemer is? Dan is volgens het hof het Unierechtelijke doeltreffendheidsbeginsel geschonden en moet de Belastingdienst ook voor de exploitant van zonnepanelen dezelfde mogelijkheden bieden om btw terug te vragen als andere ondernemers. Het hof vernietigde de uitspraak van de rechtbank en verleende de gevraagde teruggave omzetbelasting.
Wet: artikel 7 Wet op de omzetbelasting 1968
Meer informatie: Hof Den Bosch 4 mei 2017 (gepubliceerd op 9 mei 2017), ECLI:NL:GHSHE:2017:1876
Geef een reactie