Werkgevers hoeven op termijn alleen hun loonsom te vermenigvuldigen met één vast tarief om zo het bedrag te berekenen dat zij moeten betalen aan de overheid. Dit is althans het beeld dat de staatssecretaris van Financiën schetst in de Verkenning loonsomheffing. Op weg naar vereenvoudiging.
In de Verkenning loonsomheffing geeft de staatssecretaris aan dat het kabinet wil werken naar een loonsomheffing met één tarief, één grondslag, één personenkring, één gegevensuitvraag. Dit brengt veel vereenvoudigingen met zich. Zo kan de loonadministratie eenvoudiger worden. Jaarlijkse wijzigingen kunnen zich beperken tot de informatie over het tarief. De loonsomheffing betekent bijvoorbeeld ook dat premiegrenzen vervallen en er geen maximum meer geldt. Omdat er geen wijziging in de opbrengst hoeft te zijn, kan het tarief voor de premies worden verlaagd. Voor de werknemer betekent de loonsomheffing dat hij in één oogopslag het verschil tussen bruto- en nettoloon kan overzien. Een eenvoudige loonsomheffing heeft als keerzijde dat veel meer mensen aangifte inkomstenbelasting moeten doen.
Voor het zover is…
Belangrijke voorwaarde voor het invoeren van de loonsomheffing is dat er ook een vereenvoudiging van de inkomstenbelasting en toeslagen is doorgevoerd. Het kabinet gaat dus naast de stappen in de richting van een loonsomheffing tegelijkertijd ook aan de slag met een vereenvoudiging van de inkomstenbelasting. Over een termijn waarop dit moet plaatsvinden, is niets te lezen in de Verkenning.
Meer informatie: ministerie van Financiën, 24 januari 2012, Rapport Verkenning loonsomheffing
Geef een reactie