Op Prinsjesdag kondigde het kabinet een nieuwe maatregel aan die ervoor moet zorgen dat bedrijven blijven investeren, de zogenaamde BIK-regeling. Bij de Algemene Politieke Beschouwingen kreeg premier Rutte veel vragen van de oppositie over dit voorstel.
‘Bij nota van wijziging op het Belastingplan 2021 zal het kabinet per 1 januari 2021 een Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) voorstellen. De BIK laat ondernemers een percentage van de gedane investeringen in mindering brengen op de loonheffing. De maatregel heeft een budgettair belang van circa € 2 miljard. Het kabinet wil deze korting tijdelijk invoeren per 2021 als crisismaatregel. Na afloop van de BIK zal deze budgettaire ruimte worden gebruikt voor een nader te bepalen maatregel met hetzelfde doelbereik (het verlagen van werkgeverskosten).’
WIR
De oppositie reageerde kritisch op het voorstel. Die besteedt het geld liever aan een structurele salarisverhoging voor de zorg. Ook het CPB heeft commentaar op de maatregel, maar om andere, historische redenen. De BIK vertoont volgens het CPB grote gelijkenis met de in de eind jaren tachtig ingestelde Wet op de Investeringsrekening. Deze WIR werd een financieel drama, omdat het een gemakkelijk te misbruiken subsidieloket bleek te zijn. Op 5 oktober komt een gedetailleerd voorstel, aldus de premier.
Bron: NRC, 17 september 2020
Geef een reactie