Er loopt een onderzoek naar vermogensverdeling. Dat wordt voor de zomer verwacht. Het kabinet komt daarna met een reactie gaf premier Rutte woensdag aan in het debat over de regeringsverklaring van het nieuwe kabinet.
Rutte zei in het debat dat “we wel iets aan vermogensongelijkheid doen, onder andere via ‘de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning’. Daardoor wordt vermogensoverdracht tussen generaties zwaarder belast, maar het is waar dat we nog steeds echt meer inzicht moeten krijgen in hoe het nou eigenlijk zit met die vermogensverschillen. Op dit moment wordt een interdepartementaal beleidsonderzoek gedaan naar de vermogensverdeling. Het doel is om in kaart te brengen hoe beleidsmatig tegen die vermogensverdeling moet worden aangekeken, ook even geabstraheerd van allerlei ideologische opvattingen. Ook wordt bekeken of een maatstaf voor vermogensverdeling een rol moet spelen bij de besluitvorming en hoe die kan worden vormgegeven. Dat ibo wordt voor de zomer verwacht”.
Dit verbaasde Jesse Klaver: “Als je nu, anno 2022, nog geen opvatting hebt over de vermogensongelijkheid in Nederland, onder welke steen heb je dan de afgelopen tien jaar geleefd”? Ook liggen er volgens Klaver al voldoende rapporten met informatie over de vermogensongelijkheid.
Belastingstelsel
Op de vraag of het belastingstelsel niet progressiever zou moeten zijn, ook op terreinen buiten de directe inkomensbelasting antwoordde Rutte: “Ik denk dat het kabinet, de coalitie, met de plannen die vandaag voorliggen, maatregelen neemt om het belastingstelsel eerlijker te maken door lasten te verlichten. Dat richt zich vooral op werkenden en gezinnen onder de lage en middeninkomens. Daarnaast gaan we het belastingstelsel vergroenen. Ik noem bijvoorbeeld de vliegbelasting en een CO2-heffing voor de industrie. De industrie kan voorkomen dat zij met allerlei heffingen te maken krijgt door als het ware voor de golf uit te rennen door te investeren in een verlaagde CO2-uitstoot. Als zij dat niet doet, krijgt ze wel degelijk te maken met steeds verder oplopende belastingaanslagen”.
Belastingontwijking
Volgens Rutte is er de afgelopen jaren door Vijlbrief en voorgangers het nodige gedaan aan het tegengaan van belastingontwijking. “En het kabinet gaat die internationale aanpak ook als speerpunt van belastingontwijking verder oppakken. Daarom omarmen we een snelle omzetting van de zogenaamde pijler 2 van het OESO-akkoord in de EU-wetgeving. Dat heeft ook te maken met dat effectieve minimumtarief van 15% van de winstbelasting. De Europese Commissie heeft een voorstel uitgebracht voor de aanpak van brievenbusfirma’s, en ook daar wil Nederland samen met andere EU-lidstaten mee aan de slag. En tot slot werken we in Brussel aan een steeds intensievere uitwisseling van gegevens voor een effectieve aanpak van de belastingontwijking”.
Geef een reactie