Het kabinet is bereid om terug te komen op maatregelen waarmee het werkgevers wil compenseren voor de verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2023.
Dat bleek tijdens het debat over het Belastingplan 2023. Tijdens het debat spraken de woordvoerders van SP, GroenLinks en PvdA hun ongenoegen uit over de wijzigingen in het Belastingplan 2023 die op het laatste moment door het kabinet zijn aangegeven. Het gaat om de verruiming van het lage inkomensvoordeel in 2023 en 2024.
Het wettelijk minimumloon wordt per 1 januari 2023 verhoogd. Werkgevers moeten zich hier ook op aanpassen volgens minister Schouten. ‘Dat is voor sommige werkgevers best een behoorlijke stap. Daarom is ook met werkgeversorganisaties gesproken en is er afgesproken dat het lage-inkomensvoordeel tijdelijk verhoogd zal worden om ook hier iets aan tegemoet te komen, waardoor werkgevers over die jaren ook een liquiditeitsvoordeel krijgen. De verruiming leidt ertoe dat in 2023 211 miljoen euro extra LIV wordt uitbetaald en in 2024 156 miljoen. De regeling wordt in 2025 afgeschaft’.
Amendement over intensivering LIV
Staatssecretaris Van Rij had begrip voor de kritiek. Maar zo zei hij: ‘Het is absoluut niet zo dat wij, als VNO-NCW aan de bel trekt, opschrikken en zeggen: roept u maar en wij doen het zo. Sterker nog, met het hele pakket dat wij gemaakt hebben zijn ze helemaal niet tevreden. Ze waarschuwen voor de lastenstijging voor het bedrijfsleven. MKB-Nederland daarentegen heeft op deze envelop wel een positieve reactie gegeven. Wij hebben gewoon onze eigen afwegingen gemaakt. De bedoeling van die terugsluis was dat het ook echt ten bate van het mkb zou komen’. In een Kamerbrief meldde Van Rij hoe de invulling van de MKB-enveloppe tot stand is gekomen.
Aan het einde van het debat zei hij toe dat er ‘ambtelijk nog eens goed naar gekeken is en we hebben bij de Belastingdienst en het ministerie van SZW uitgezocht wat de mogelijkheden zijn. Als er een amendement ingediend zou worden waarin zou worden voorgesteld de intensivering van het LIV uit het wetsvoorstel te halen, dan kan dat en dan kunnen we daar morgen over stemmen. Als in de toelichting staat dat de opbrengst wordt besteed aan een lagere Aof-premie en het amendement zou worden aangenomen, zal het kabinet dit uitvoeren’. Donderdag 10 november 2022 is de stemming.
Bron: Tweede Kamer, 20e vergadering Woensdag 9 november 2022
Geef een reactie