De verwachting is dat er in juli overeenstemming bereikt wordt over Pijler 1. Dit schrijft minister Kaag in de geannoteerde agenda van de Eurogroep en Ecofinraad van 13 en 14 juli 2023.
In 2021 is met 137 landen een akkoord op hoofdlijnen bereikt over de herziening van het internationale belastingsysteem. Onderdeel van dit akkoord zijn naast afspraken over een wereldwijd effectief minimumniveau van belastingheffing (Pijler 2), afspraken over de herverdeling van heffingsrechten (Pijler 1). Op 15 december jl. heeft de Ecofinraad een akkoord bereikt over Pijler 2. De Europese Raad heeft daarbij benadrukt dat de EU vastberaden is om zowel Pijler 1 als Pijler 2 te implementeren volgens het tijdspad dat het IF heeft vastgesteld. In oktober 2021 was afgesproken om Pijler 1 in 2023 in werking te laten treden. Deze doelstelling is gezien de complexiteit van Pijler 1 niet haalbaar gebleken.
Op 14 september 2022 heeft de minister van Financiën de Tweede Kamer daarom geïnformeerd over het herziene tijdpad dat is afgesproken voor Pijler 1. Pijler 1 bestaat uit twee onderdelen: “Bedrag A” en “Bedrag B”. Bedrag A zal gelden voor de grootste en meest winstgevende multinationals wereldwijd, zijnde groepen met een omzet van meer dan € 20 miljard en een winstmarge (winst ten opzichte van de omzet) van meer dan 10%. Landen waar bedrijven veel afnemers of gebruikers hebben, krijgen op basis van Bedrag A extra heffingsrechten toebedeeld. Andere landen zullen heffingsrechten moeten inleveren om te voorkomen dat de herverdeelde winsten dubbel worden belast.
Beoogd is dat dit de landen zullen zijn waar onder de huidige regels veel winst valt. Bedrag B bevat een vereenvoudiging van de regels rondom het bepalen van de winstverdeling voor bepaalde marketing- en verkoopactiviteiten. Bedrag B zal gelden voor alle (multinationale) bedrijven en is dus niet afhankelijk van de hiervoor genoemde omzet- en winstmargegrenzen van Bedrag A. Voor de inwerkingtreding van Bedrag A wordt een multilateraal verdrag (‘multilateral convention’ of MLC) opgesteld. De technische onderhandelingen hierover vinden thans plaats.
Het Inclusive Framework komt op 10 t/m 12 juli 2023 bijeen, naar verwachting zal er dan overeenstemming bereikt worden. Nadat een akkoord is bereikt over het multilaterale verdrag zullen landen gevraagd worden het verdrag te ratificeren. Het multilaterale verdrag zal hiervoor na ondertekening ter goedkeuring worden voorgelegd aan het parlement. Ook zal nationale wetgeving worden opgesteld. Naar verwachting zal de Commissie teneinde gelijkwaardige implementatie in de EU te verzekeren een richtlijnvoorstel presenteren.
Webinar Pillar 2: Wet Minimumbelasting 2024
Op donderdag 5 oktober verzorgt Daniël Smit, expert belastingheffing multinationals, een webinar over de Wet Minimumbelasting 2024. Op basis van dit voorstel moeten grote multinationals vanaf 2024 in elk land waar zij actief zijn effectief minimaal 15% aan winstbelasting betalen. Smit bespreekt op toegankelijke wijze de meest actuele stand van zaken en belangrijke aandachtspunten voor de praktijk. Binnen een uur bent u op hoofdlijnen helemaal up-to-date met betrekking tot de laatste stand van zaken.
Geef een reactie