In het nieuwste nummer van FamilieZaken gaat mr. Sylvester Schenk in op de fiscale gevaren en risico’s van een te hoge rekening-courantschuld van de dga aan zijn B.V. Hieronder komen enkele aspecten aan de orde.
Een hoge rekening-courant kan forse (fiscale) consequenties hebben. Heeft de B.V. de dga teveel geld uitgeleend, dan krijgt de dga een dividenduitkering om de oren. Heeft de dga nog een pensioen of lijfrentevoorziening in eigen beheer? Dan leidt een te hoge rekening-courantschuld van de dga zelfs tot fictieve afkoop van het pensioen of de lijfrente. In de praktijk blijken de meeste dga’s vaker een te hoge rood stand in rekening-courant te hebben dan een te hoge blauw stand.
Zachte of harde zekerheden
Schenk geeft aan dat de fiscus geen liefhebber is van zachte zekerheden. Als zekerheid voor de aflossing van een lening of krediet in rekening-courant, verschaffen dga’s vaak hypotheek op een hun woning of een ander registergoed. Ook verpanding van beursgenoteerde effecten voldoet. Dit zijn harde zekerheden. Verpanding van aandelen in de B.V. aan de B.V. zelf komt ook wel voor, maar is riskant. Een zogeheten positieve/negatieve hypotheekverklaring is een vorm van een zachte zekerheid. Hierbij is sprake van slechts een verklaring waarin de schuldenaar toezegt geen recht van hypotheek aan een derde te verstrekken en op eerste verzoek van de schuldeiser recht van hypotheek te verlenen aan de schuldeiser. Beloften, aldus de fiscus, maar geen harde zekerheid. Evenmin heeft de Belastingdienst vertrouwen in (beloofde) terugbetalingen die louter zijn gebaseerd op mogelijk toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld een in het vooruitzicht gesteld toekomstig winstgevend project.
Meer weten?
In het laatste nummer van vakblad FamilieZaken is een artikel verschenen ‘De gevaren van een rekening-courantovereenkomst Spelen met vuur’ van mr. Sylvester Schenk. Hierin is uitgebreider aandacht voor de fiscale gevaren van een te hoge schuld in rekening-courant van de dga met zijn B.V.
> Meer informatie over het vakblad en een voordelig kennismakingsabonnement
Wet: art. 3.8 en 4.12 Wet IB 2001
Geef een reactie