Voor het eerst komt een Nederlandse ‘ruling’ naar buiten via de zogenoemde Paradise Papers. Trouw legde de ruling uit 2008 voor aan de Belastingdienst die erkent dat die niet voldoet aan de eigen voorwaarden.
De Paradise Papers zijn gelekt naar de Süddeutsche Zeitung en via het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gedeeld met media in 67 landen, waaronder in Nederland Trouw en het FD. Het onderzoek is een vervolg op de Panama Papers. De Paradise Papers, die nog meer documenten bevatten dan de Panama Papers, bieden daarbij veel nieuwe inzichten. Ze omvatten de gegevens van twee juridisch dienstverleners en negentien bedrijfsregisters van zogeheten ‘secrecy jurisdictions’ (verhullingsparadijzen).
De belangrijkste bron van de documenten is juridisch dienstverlener Appleby, één van de meest prestigieuze kantoren die werken vanuit belastingparadijzen. Dit in tegenstelling tot de bron van de Panama Papers (het bedrijf Mossack Fonseca), die een zeer omstreden reputatie en dito cliëntèle had.
Geen verklaring
Te lezen valt dat een lokale inspecteur op het Rotterdamse kantoor van de Belastingdienst de Amerikaanse multinational Procter & Gamble persoonlijk toestemming geeft voor het onbelast doorsluizen van 676 miljoen dollar naar belastingparadijs de Kaaimaneilanden.
Procter & Gamble (P&G) – bekend van merken als Pampers, Ariël, Oral-B en Gillette – bespaart dankzij de ruling 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland. Dergelijke grote beslissingen moeten inspecteurs voorleggen aan een apart team van rulingspecialisten. De Belastingdienst heeft er geen verklaring voor waarom dat in dit geval niet is gebeurd. Of het vaker voorkomt dat lokale inspecteurs op eigen houtje afspraken maken met multinationals, weet de fiscus evenmin.
Bron: Trouw, 6 en 7 november 2017
Geef een reactie