Sinds 1 juli 2020 hebben ouders na de geboorte van hun kind recht op vijf weken aanvullend partnerverlof tegen 70% van hun salaris. Maar het opnemen van aanvullend partnerverlof is voor mensen met een inkomen rond het minimumloon duurder dan voor iemand met een modaal inkomen. Dat schrijft NRC.
De meeste mensen hoeven netto niet 30% maar slechts 20% van hun inkomen te missen als zij het aanvullende partnerverlof volledig opnemen, dankzij gunstige belastingeffecten. Maar wie het minimumloon verdient, of iets meer, krijgt juist met negatieve belastingeffecten te maken en levert daardoor ongeveer 30% in. Het nadeel heeft te maken met de arbeidskorting, aldus NRC. Dat belastingvoordeel gaat bij minimuminkomens harder omlaag dan bij middeninkomens, wanneer het bruto-inkomen daalt. NRC maakte de berekeningen met behulp van online rekentool BerekenHet.nl en liet die narekenen door een financieel deskundige.
Het is nog niet bekend of lage inkomens inderdaad verhoudingsgewijs minder gebruik maken van aanvullend partnerverlof. In het eerste halfjaar van de regeling, de tweede helft van 2020, vroegen bijna 29.000 partners de regeling aan, 20% minder dan waarvan het UWV uitging. In de eerste helft van dit jaar kreeg het UWV bijna 40.000 aanvragen.
Bron: NRC, 20 augustus 2021
Geef een reactie