In de regel zal een bedrijfsovername ook gevolgen hebben voor pensioenregelingen van de werknemers in het overgenomen bedrijf. Mr. Theo Gommer en mr. Linda Evers behandelen de belangrijkste arbeidsrechtelijke en financiële gevolgen in het vakblad FamilieZaken.
Als de bedrijfsovername plaatsvindt via een aandelenfusie, blijven de arbeidsvoorwaarden van de werknemers in het overgenomen bedrijf in beginsel hetzelfde. Gommer en Evers waarschuwen wel dat problemen kunnen ontstaan als men van tevoren onvoldoende onderzoek doet. Een activa-passiva-transactie zal meer gevolgen hebben. Eerst zal de overnemer moeten kijken of op de nieuwe situatie een nieuwe cao of verplichtstelling van een bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is. Is dit niet het geval, dan zijn de gevolgen afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van een pensioenregeling bij de overgenomen en overnemende werkgever. Meestal hebben beiden een pensioenregeling en houden de overgenomen werknemers hun bestaande pensioenregeling. De nieuwe werkgever mag echter deze werknemers vóór de overname een andere pensioenregeling aanbieden.
Dga’s
Voor dga’s geldt weer een andere problematiek. Sinds 1 juli 2017 kan een dga geen pensioen in eigen beheer meer opbouwen, maar hij kan nog wel een bevroren pensioenaanspraak hebben. Voor de financiering van dit pensioen kan hij besluiten om de aandelen in de werkmaatschappij te verkopen, bijvoorbeeld aan zijn kinderen. De partijen moeten dan wel goed nagaan wat precies en wanneer moet worden betaald. Als tegelijkertijd een echtscheiding om de hoek komt kijken, worden de zaken nog gecompliceerder. Dit maakt de gefacilieerde afkoop om omzetting in een oudedagsverplichting volgens Gommer en Evers nog interessanter.
Lees meer over de gevolgen van de bedrijfsoverdracht op pensioenen
Het bovenstaande is slechts een zeer beknopte weergave van wat Gommer en Evers behandelen in hun artikel in Vakblad FamilieZaken dat binnenkort verschijnt. In dit artikel komen de volgende vraagstukken aan bod:
- Wat zijn de gevolgen voor de werknemerspensioenen bij een bedrijfsoverdracht via een aandelentransactie?
- Wat zijn de gevolgen voor de werknemerspensioenen bij een bedrijfsoverdracht via een activa/passiva transactie?
- Hoe pakt de bedrijfsoverdracht uit als sprake is van een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds of een algemeen verbindend verklaarde cao?
- Wat moet men doen met (lopende) contracten en toezeggingen?
- Waarom is voor de pensioenopbouw een due dillegence onderzoek noodzakelijk?
- Wat zijn de gevolgen van de bedrijfsoverdracht voor het pensioen van de dga?
Download hier het artikel ‘Pensioen bij bedrijfsopvolging en -overname’.
Geef een reactie