De uitfasering van het Pensioen in Eigen Beheer (PEB) houdt de gemoederen bezig. De praktijk vreest vooral grote problemen met de compensatie voor de partner. Tijdens de Tax Talks Focus uitzending van 1 december gaf fiscaal jurist en specialist echtscheiding Frits van der Kamp aan dat het inderdaad een complex verhaal lijkt te worden en dus moeten alle disciplines elkaar goed zien te vinden om de dga goed te informeren over de gevolgen voordat hij actie onderneemt.
Om te beginnen merkt Van der Kamp op dat het wetsvoorstel is ingezet om de dividendstroom weer op gang te brengen. De variant die nu is gekozen brengt echter beperkingen voor de partner mee. Om de gevolgen van de afkoop of omzetting van het pensioen in te kunnen schatten moet een onderscheid worden gemaakt tussen de rechten op het ouderdomspensioen en de rechten op pensioenverevening ingeval van echtscheiding.
Juridische vormgeving en schenking
Voor de juridische vormgeving zal men onder meer moeten nagaan of de gang naar de notaris noodzakelijk is. Volgens Van der Kamp hangt dat af van het huwelijksregime dat van toepassing is, hoe lang het huwelijk heeft geduurd en niet onbelangrijk of het nabestaandenpensioen (partnerpensioen) is meeverzekerd bij de bv. Als bijvoorbeeld de pensioenverevening niet is uitgesloten kan er sprake zijn van een bevoordeling. Voldoet men dan niet aan de compensatieverplichting, dan kan men aanlopen tegen een schenking. Strikt genomen komt men niet toe aan een schenking, maar aangezien het nu gaat om enorme afkoop van pensioenen waarbij grote bedragen aan vermogensafwikkeling worden betaald, zal de fiscus de dossiers willen inzien. Van der Kamp ziet voor de praktijk dan ook graag meer handvatten met de fiscale afgrenzing van wat wel en wat niet onder schenking valt en die misschien iets verder daar ingaan dan de staatssecretaris tot nu heeft gedaan.
Omvang compensatie
Maar hoe bepaalt men überhaupt de omvang van de compensatie? Dit is afhankelijk van het huwelijksgoederenregime en of er vereveningsaanspraken toepasselijk zijn en dus niet zijn weg gecontracteerd. Voor het ouderdomspensioen is het een lastig traject. Want hoe ga je het risico van echtscheiding inprijzen in de waardering van het gemiste toekomstige ouderdomspensioen bij echtscheiding? Dat is niet in absolute bedragen te noemen. Een voorwaardelijke compensatie ligt dan voor de hand, aldus Van der Kamp. Met andere woorden, als er gescheiden wordt wat zou dan nu de vergoeding zijn geweest? Daarentegen is het nabestaandenpensioen wel actuarieel te berekenen. Men waardeert dan de sterftekansen van twee kanten rekening houdend met de belastingen.
U kunt de Tax Talks Focus uitzending nu bekijken in uw on demand omgeving!
Nog geen abonnee? > Meld u aan!
Meer weten? Kom naar het Symposium Uitfasering Pensioen Eigen Beheer op 27 januari 2017. Twee fiscaal pensioenspecialisten, een uit de adviespraktijk en een werkzaam bij de Belastingdienst, zetten de werking van de wet praktisch uiteen. Een specialist financiële planning rekent met u verschillende scenario's door. En een specialist familievermogensrecht belicht de problematiek van de partner. >Aanmelden
Geef een reactie