De pensioenplannen van het Kabinet zijn voorlopig afgeschoten door de Eerste Kamer. Het debat op dinsdag 8 oktober ging over de wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen en maximering pensioengevend inkomen en de wet pensioenaanvullingsregelingen. Na hevige kritiek op beide voorstellen verzocht staatssecretaris Weekers de Kamer om de behandeling van beide wetsvoorstellen aan te houden voor nader beraad binnen het kabinet, wat werd gehonoreerd door de Senaat.
Het eerstgenoemde wetsvoorstel past het zogeheten Witteveenkader voor oudedagsvoorzieningen aan, door de aftrekbaarheid van pensioenpremies te verlagen. Het maximale pensioenopbouwpercentage van het inkomen wordt 1,75 in plaats van 2,15. De verminderde aftrekbaarheid zorgt voor een hoger belastbaar inkomen van werknemers, wat vervolgens weer een belangrijke bron van inkomsten vormt voor de rijksbegroting. Verder houdt het wetsvoorstel ook een maximering van het pensioengevend inkomen in: over het inkomensdeel boven 100.000 euro is de pensioenpremie niet meer aftrekbaar.
In het debat werden door diverse woordvoerders zorgen geuit over de vraag of pensioenfondsen over zullen gaan tot een verlaging van hun premies. Doen zij dit niet, dan betekenen de pensioenhervormingen een lastenverzwaring voor werknemers. Zij zien immers hun belastingaftrek teruglopen. Ook werd door een aantal woordvoerders de kritiek geuit dat door deze hervormingen toekomstig gepensioneerden minder te besteden zullen hebben.
Exedentenregeling
Het tweede wetsvoorstel dat behandeld werd, is de uitkomst van een overleg tussen het kabinet en de sociale partners. Het houdt in dat via een zogeheten excedentregeling 250 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om de opbouw van pensioen te versnellen. Hiermee wordt de versobering van het Witteveenkader deels gecompenseerd. Over de excedentenregeling werd door diverse woordvoerders bezwaren geuit ten aanzien van de uitvoerbaarheid. De uitvoeringskosten hiervan zouden zeer hoog zijn in relatie tot de beoogde financiële compensatie.
Laat u door deze ontwikkelingen niet afleiden van de orde van de dag. Want vóór 2014 moet u als adviseur al actie ondernemen op het gebied van pensioenen. Zo zal de pensioenbrief dit jaar nog moeten worden aangepast in verband met de latere pensioenleeftijd van 67 jaar per 1 januari 2014. Tijdens de najaarseditie van de PE-Pitstop Nieuwe regels voor het DGA-pensioen zal Paul Weishaupt u een overzicht geven van de actuele stand van zaken en en de gevolgen voor het pensioen van de DGA.
Meer informatie: Wetsvoorstellen voor pensioenhervormingen aangehouden
Geef een reactie