De webmodule, waarmee opdrachtgevers kunnen zien of ze werk mogen laten uitvoeren door een zelfstandige (iemand buiten loondienst), komt begin januari als pilot online. Na afloop van de pilot beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021.
Deze pilot duurt zes maanden. De pilot komt een paar maanden later online dan eerder was gepland. Het huidige handhavingsmoratorium dat per 1 januari 2021 afloopt, wordt daarom verlengd. Dat staat in de zesde voortgangsbrief ‘werken als zelfstandige’ die minister Koolmees en staatssecretaris Vijlbrief naar de Tweede Kamer sturen.
Vrijwillig en anoniem
Het kabinet werkt aan een webmodule die meer duidelijkheid geeft of werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan en of er loonheffing moet worden afgedragen. De webmodule geeft waar mogelijk zekerheid, mits deze naar waarheid is ingevuld. Deze module komt er eerst als pilot. Deze start naar verwachting 11 januari en loopt zes maanden. In de pilotfase is de webmodule bedoeld als voorlichtingsinstrument, zodat opdrachtgevers en zzp’ers zich kunnen voorbereiden. De deelname is vrijwillig en de webmodule kan anoniem worden ingevuld.
Misbruikrisico’s
In de zomer van 2021 wordt geëvalueerd of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt er besloten over de eventuele definitieve inzet van de webmodule. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.
Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op z’n vroegst is dat 1 oktober 2021. Uiteraard wordt de markt tijdig over zo’n besluit geïnformeerd. De Belastingdienst houdt toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Contact en overleg met opdrachtgevers kan al tot aanpassing van de werkwijze en dus tot verbetering leiden. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst. Bij de brief van de minister zijn ook drie vragenlijsten gepubliceerd die inzage geven in de beoordelingscriteria:
Vragenlijst webmodule inclusief aanneming van werk
Vragenlijst die wordt gebruikt bij de webmodule voor zelfstandigen.
Weging standaard vragenlijst
Overzicht van de weging voor bepaling van de score op de standaard vragenlijst.
Weging vragenlijst aanneming van werk
Overzicht van de weging voor bepaling van de score op de vragenlijst voor aanneming van werk.
Brief Voortgangsrapportage toezicht arbeidsrelaties, 16 november 2020
Bron: Ministerie SZW, 16 november 2020
Gratis download
In de voortgangsbrief refereert minister Koolmees ook aan het arrest van de Hoge Raad van 6 november 2020 over de kwalificatie van een arbeidsrelatie. Mr. Marcel de Vries van Pallas Advocaten schreef een handig overzichtsartikel over de gevolgen voor de praktijk van dit belangrijke arrest.
Geef een reactie