Een levering is voor de omzetbelasting belastbaar in Nederland als de plaats van levering hier is gelegen. Goederen worden echter in de meeste gevallen vervoerd in verband met de levering. De plaats van levering is dan daar waar het vervoer aanvangt. Vindt geen vervoer plaats in verband met de levering, dan is de plaats van levering daar waar de goederen zich bevinden op het moment van de levering.
Goederen moeten in de meeste gevallen ‘in verband met de levering’ vervoerd worden. Dat betekent simpelweg dat het vervoer plaatsvindt door of in opdracht van de leverancier. Dit vervoer maakt deel uit van de leveringsovereenkomst. Er wordt daarbij afgesproken dat het goed wordt verkocht én dat dit bij de afnemer wordt bezorgd. Hierbij valt er te denken aan de levering van een elektronisch product, zoals een tv. Na de aankoop zal de leverancier de tv bij de klant bezorgen en eventueel installeren. Ook als men in een winkel afspreekt dat de tv bij de klant wordt afgeleverd, hangt het vervoer samen met de levering. Maar koopt de klant de tv en neemt hij deze zelf mee, dan is de levering daar waar de feitelijke levering plaatsvindt. Het product wordt dan niet ‘in verband met de levering’ vervoerd.
Geen vervoer
Sommige goederen kunnen niet vervoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de levering van een pand in het buitenland. In een dergelijk geval vindt de levering plaats daar waar het goed zich bevindt op het tijdstip van de levering (van de eigendomsoverdracht). Ook bij intracommunautaire levering van gas en elektriciteit is er zelden sprake van fysiek vervoer. In de Wet op de omzetbelasting is hiervoor een bijzondere regeling opgenomen en die komt op het volgende neer. Wanneer aardgas of elektriciteit wordt geleverd aan een ondernemer van wie de normale hoofdactiviteit bestaat in het opnieuw verkopen van deze producten, dan vindt de levering plaats op de plaats waar de afnemer is gevestigd. Deze distributiebedrijven worden in de wet aangeduid als ‘wederverkopers’. Verder geldt dat het eigen verbruik van deze wederverkopers verwaarloosbaar moet zijn. Bij levering van aardgas of elektriciteit aan anderen dan de hiervoor bedoelde afnemers, geldt als plaats van levering de plaats waar het werkelijke verbruik van die goederen plaatsvindt. Dat is in feite de plaats waar de meter zich bevindt.
Levering aan boord
Goederen kunnen ook geleverd worden aan boord van schepen, vliegtuigen en treinen. Deze leveringen worden geacht plaats te vinden op de plaats van vertrek van het passagiersvervoer. Dit geldt overigens alleen voor trajecten waarbij het vertrekpunt en het eindpunt in de Europese Unie zijn gelegen en er geen tussenstops worden gemaakt buiten de Europese Unie. Voldoet men niet aan deze eis, dan is de hoofdregel van toepassing. De levering is dan belast op de plaats waar de goederen zich bevinden op het moment van levering.
Bemiddelingsdiensten
Een levering kan ook plaatsvinden via een tussenpersoon die op eigen naam maar voor rekening van een ander (zoals een commissionair) handelt. De levering wordt dan geacht plaats te vinden aan de commissionair, en vervolgens door deze commissionair. Dit betreft een bemiddelingsdienst en niet een ABC-levering of een levering aan een tussenpersoon die handelt op naam en voor rekening van een ander.
Buitenlandse afnemers
Als een ondernemer in Nederland goederen levert aan een ondernemer in het buitenland, zal vrij snel sprake zijn van btw-belastingplicht in Nederland. Maar dat betekent niet automatisch dat Nederlandse btw op die goederen drukt. De levering of dienst kan namelijk vrijgesteld zijn van omzetbelasting of het 0%-tarief kan van toepassing zijn.
Margegoederen
Ondernemers die margegoederen leveren aan afnemers in een andere lidstaat, kunnen de margeregeling toepassen (zie het artikel ‘Dubbele btw-druk door halfslachtige toepassing globalisatieregeling’.) De wederverkoper betaalt dan bij verkoop btw over de winstmarge. Er is in dat geval geen sprake van een intracommunautaire levering en de regeling voor afstandsverkopen is evenmin van toepassing. Voor gebruikte auto’s betekent dit dat men geen btw hoeft te betalen als deze auto's vanuit een andere EU-lidstaat worden ingevoerd. Er moet in beginsel wel BPM worden betaald om een Nederlands kenteken te kunnen krijgen.
Accijnsgoederen
Een Nederlandse ondernemer die accijnsgoederen levert aan een ondernemer in een andere EU-lidstaat, moet de btw betalen in de lidstaat van bestemming. De Nederlandse leverancier is immers de belastingplichtige. Hij moet zich dan ook in het land van de afnemer als buitenlandse ondernemer registeren. Maakt de buitenlandse afnemer gebruik van de diensten van een fiscaal vertegenwoordiger, dan is levering met 0% btw (zoals in binnenlandse gevallen) mogelijk.
Geef een reactie