Het ministerie van Financien meldt dat sinds de invoering van de steunmaatregelen ruim 185.000 ondernemers uitstel van betaling van belastingen kregen. Het kabinet gaat overleggen met koepelorganisaties voor een plan van aanpak voor het betalen van de belastingschulden
Het totaalbedrag waarvoor belastinguitstel is verleend, kwam half juni uit op ruim 10 miljard euro. Dit zal waarschijnlijk verder oplopen omdat het uitstel ook kan gelden voor de belastingen over de komende maanden. Ondernemers kunnen bovendien uitstel blijven aanvragen tot tenminste 1 oktober. Een prognose van het aantal aanvragen voor de rest van het jaar volgt later in juni.
Ondernemers kunnen drie maanden uitstel of langer krijgen, als aan de voorwaarden wordt voldaan. Er kan nog tot 1 oktober van dit jaar gebruik gemaakt worden van de uitstelregeling. Bovendien geldt tot die datum een verlaagde invorderingsrente van 0,01%. Het merendeel van de ondernemers dat uitstel van betaling heeft aangevraagd doet dit aanvankelijk voor een bedrag van minder dan 20.000 euro.
Het uitstel is voornamelijk verleend voor de loonheffing (4 miljard), de btw (4 miljard), de vennootschapsbelasting (1,5 miljard) en de inkomstenbelasting en premies zorgverzekeringswet (700 miljoen).
Uitgestelde betaling
Toch zullen ondernemers de uitgestelde belastingen op termijn weer moeten gaan betalen. Het kabinet kijkt naar gespreide terugbetalingsmogelijkheden en maatwerk per sector.
Staatssecretaris Vijlbrief: “Met de belastingmaatregelen die we hebben genomen hebben we al veel ondernemers geholpen in deze lastige tijd en dat blijven we doen. Daar hoort ook bij dat we kijken naar een goede oplossing op het moment dat de rekening uiteindelijk komt. Zodat ondernemers niet alsnog onbedoeld in de knel komen wanneer zij weer gaan betalen.”
Voor het uitwerken van afspraken over het betalen van de belastingschulden zijn drie criteria opgesteld. Zo moet het voor een ondernemer realistisch zijn dat hij de schuld af kan betalen binnen de afgesproken termijn. Omdat niet elke ondernemer hetzelfde is, zullen afbetalingsmogelijkheden zoveel mogelijk afgestemd worden op de verschillende situaties waarin branches verkeren. Kappers hebben bijvoorbeeld op een andere manier last van de crisis dan ondernemers in de reisbranche. Daarnaast is het belangrijk dat de terugbetaling voor de Belastingdienst praktisch uitvoerbaar is.
Plan van aanpak
Om zoveel mogelijk aan deze criteria te kunnen voldoen, zal het kabinet in overleg gaan met koepelorganisaties om zo een plan van aanpak te kunnen maken voor het betalen van de belastingschuld. Hierover komt in de zomer meer informatie.
Meer informatie: Ministerie van Financien, 18 juni 2020
Dagelijks op de hoogte blijven van het laatste fiscale nieuws? Meld u aan voor onze nieuwsbrief!
Geef een reactie