Staatssecretaris Wiebes heeft de planning met betrekking tot de moties en toezeggingen die in het komende half jaar zullen worden afgedaan uit de doeken gedaan. Hierin komen onder andere de VAR, Winstbox en vennootschapsbelasting voor overheidsbedrijven aan de orde.
Evaluatie Wet belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen
De Jager heeft toegezegd de Tweede Kamer in te lichten over eventuele knelpunten in de uitvoering van de Wet belastingheffing excessieve beloningsbestanddelen, en het beleid aan te passen als de uitvoering tot grote problemen leidt. Deze toezegging wordt meegenomen in de evaluatie van deze wet, die is aangekondigd voor 2014. Deze evaluatie zal in het derde kwartaal 2014 naar de Kamer worden gestuurd.
Kansspelbelasting
De Jager heeft toegezegd om de Kamer nader te informeren over voornemens tot een eventuele stelselwijziging van de kansspelbelasting (heffen over de inleg in plaats van heffen over de prijs). Ook heeft hij toegezegd om in de overwegingen voor een dergelijke stelselwijziging de (verminderde) relevantie van het buitenkansbeginsel te betrekken. Deze toezeggingen zullen worden afgedaan in de memorie van toelichting op het wetsvoorstel dat regels gaat stellen omtrent kansspelen op afstand. Naar verwachting wordt dit wetsvoorstel in het tweede kwartaal van 2014 bij de Kamer ingediend.
Mobiliteit
Voor het bepalen van de hoogte van de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM) bij import van gebruikte auto’s kan worden gekozen voor afschrijving op basis van de wettelijke forfaitaire tabel, een koerslijst of een taxatierapport. Teneinde fraude bij de toepassing van taxatierapporten te bestrijden is in de motie Van Vliet (PVV) gevraagd taxatie bij import van gebruikte auto's alleen toe te staan door gecertificeerde taxateurs, bijvoorbeeld door koppeling aan de RDW-keuring. De Belastingdienst heeft deze motie opgepakt. In samenwerking met de BOVAG en de verenigingen van geregistreerde taxateurs wordt bezien welke mogelijkheden tot verbetering er zijn. Zo is er gezamenlijk gewerkt aan een modeltaxatie. De verwachting is dat op korte termijn overeenstemming wordt bereikt, zodat de modeltaxatie kan worden opgenomen in de regelgeving en daarmee verplicht wordt gesteld bij elke taxatie. Hierover wordt de Kamer nog afzonderlijk geïnformeerd. In de komende Autobrief zal nader worden ingegaan op de parallelimport en de tweedehandsmarkt. Bij de behandeling van het Belastingplan 2013 heeft Weekers, toegezegd om in 2014 een nieuwe Autobrief voor de periode 2016 tot en met 2019 naar de Kamer te sturen. Wiebes verwacht de Autobrief in de loop van 2014 af te ronden.
Slechte schatters toeslagen
Over de slechte schatters zijn toezeggingen gedaan in het Algemeen Overleg van 20 november 2013 en het debat van 15 januari 2014. Tevens heeft de Kamer hierover een motie aangenomen van de leden Nijboer en Neppérus. Er worden momenteel verschillende scenario’s uitgewerkt om burgers te helpen bij het beter schatten van hun inkomen, onder andere door te onderzoeken hoe de polisadministratie daarvoor kan worden gebruikt. In de eerstvolgende halfjaarrapportage Belastingdienst die in het najaar van 2014 naar de Kamer wordt gestuurd, zullen de resultaten van de verschillende scenario’s worden weergegeven.
Btw-gap
In het vragenuurtje op 24 september 2013 heeft Weekers toegezegd de analyse van de btw-gap die de Belastingdienst momenteel samen met het CBS maakt, met de Kamer te delen zodra deze beschikbaar is. De Kamer kan deze analyse volgens Wiebes vóór het zomerreces tegemoet zien.
Fraude met toeslagen
In het debat over het feitenrelaas fraude met toeslagen op 14 mei 2013 heeft Weekers toegezegd de Kamer te informeren zodra de strafzaak tegen de Bulgaren is afgerond en er informatie beschikbaar is die gedeeld kan worden met de Kamer. In de rapportage over toeslagen is de stand van zaken weergegeven van de strafrechtelijke vervolging van verdachten, zoals door het ministerie van Veiligheid en Justitie is aangegeven. Inmiddels heeft Wiebes drie gesprekken gehad met leden van het Bulgaarse kabinet over hulp van de Bulgaarse overheid bij het terugvorderen van onterecht toegekende toeslagen. Over het verdere verloop zal hij de Kamer informeren.
Btw en zzp-zorg
In het algemeen overleg over diverse fiscale onderwerpen op 25 juni 2013 heeft Weekers toegezegd dat zodra de Hoge Raad uitspraak heeft gedaan in de zaak zzp zorg en btw de Kamer hierover te informeren. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan. Zodra er uitspraak is gedaan, zal de staatssecretaris de Kamer daarvan op de hoogte stellen.
Motie loskoppelen BSN en btw-nummer
In de motie Van der Linde (VVD)/Oosenbrug (PVDA) wordt de regering verzocht voor nieuwe zzp’ers een btw-identificatienummer te gebruiken dat niet gekoppeld is aan het burgerservicenummer. Wiebes zal de Kamer in het voorjaar informeren over dit onderwerp in het kader van een brief over het onderzoek naar massale processen van de Belastingdienst.
Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)
In de motie Mei Li Vos (PvdA)/Neppérus (VVD) wordt de regering verzocht de uitkomsten van het aangekondigde onderzoek naar de arbeidsmarkteffecten, de administratieve lasten en de nalevingskosten van de invoering van de VAR webmodule naar de Kamer te zenden, Actal advies te vragen over de administratieve lasten die hieraan verbonden zijn en de Kamer hierover verslag uit te brengen. Het onderzoek door Actal naar de administratieve lasten en nalevingskosten heeft Wiebes op 23 april 2014 naar de Kamer gestuurd. De staatssecretaris zal de Kamer binnenkort van een meer uitgebreide reactie voorzien. Het onderzoek naar de arbeidsmarkteffecten is in volle gang. Een onderzoek naar toekomstige effecten van nog niet in werking getreden beleid vraagt grondige voorbereiding. Daarom is het onderzoek later gestart dan gepland. Het onderzoek zal in de zomer van 2014 worden afgerond en voor Prinsjesdag 2014 aan de Kamer worden gestuurd.
Gedragscode salarissen bestuurders ANBI’s en advies commissie De Jong
Staatssecretaris Weekers heeft de Kamer toegezegd om de gedragscode van de Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) over salarissen van bestuurders van Algemene Nut Beogende Instellingen (ANBI's) naar de Kamer te sturen zodra deze beschikbaar is. Bovendien is een reactie toegezegd op het advies van de Commissie De Jong inzake het validatiestelsel voor ANBI’s zodra dat mogelijk is. De SBF heeft aangegeven te wachten met de vaststelling van het validatiestelsel filantropie totdat er meer duidelijkheid is over de uitvoering van het advies. Dat advies ziet in het bijzonder op de wijze waarop het validatiestelsel verplicht kan worden gemaakt voor alle charitatieve ANBI’s en hoe het beheer van het validatiestelsel belegd kan worden. Het advies van de commissie De Jong is op 14 februari 2014 door de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie ter informatie aan de Kamer gezonden. In de begeleidende brief is erop gewezen dat het advies aanzienlijke consequenties heeft voor de sector filantropie en de rol van de rijksoverheid. Waar het uitgangspunt tot nu toe zelfregulering was, adviseert de commissie De Jong namelijk een zwaardere rol voor de rijksoverheid met betrekking tot het toezicht op fondsenwerving. Teeven en Wiebes zijn thans in overleg met de SBF over dit advies. De verwachting is dat de Kamer in het tweede kwartaal van 2014 een kabinetsreactie op het advies van de commissie De Jong zal ontvangen.
Winstbox en kabinetsreactie commissie Van Dijkhuizen
Zoals Wiebes de Kamer heeft toegezegd zal hij de kabinetsreactie op het advies van de commissie Van Dijkhuizen voor de zomer naar uw Kamer sturen. Het is zijn bedoeling om de integrale analyse van de winstbox een onderdeel te laten vormen van de kabinetsreactie op het advies van de commissie Van Dijkhuizen. Daarbij schenkt hij ook aandacht aan de reeds gedane toezeggingen die gekoppeld zijn aan die kabinetsreactie en de winstbox. Daarnaast heeft hij, zoals Weekers heeft toegezegd aan de heer Dijkgraaf (SGP), het Centraal Plan Bureau (CPB) gevraagd om van een aantal beleidsvarianten van belastingmaatregelen de effecten op arbeidsparticipatie inzichtelijk te maken. Het CPB heeft aangegeven te verwachten dit najaar een technische beschrijving van de opvolger van MIMIC, het arbeidsmarktmodel van het CPB, gereed te hebben inclusief een serie beleidsvarianten. Tot die tijd verwijst het CPB naar het artikel ‘Werkgelegenheidseffecten van lastenverzwaringen en bezuinigingen’. Dit artikel geeft een overzicht van de werkgelegenheidseffecten van lastenverzwaringen en bezuinigingen in het belasting- en uitkeringenstelsel. De effecten zijn bepaald met een geactualiseerd arbeidsmarktmodel.
Vestigingsklimaat Nederland
In de motie Van Vliet wordt de regering verzocht alert te zijn op fiscale ontwikkelingen in andere landen en, waar mogelijk, fiscale innovatie als uitgangspunt te hanteren bij fiscaal beleid om Nederland aantrekkelijk te laten blijven als vestigingsland in vergelijking tot die landen. Het kabinet hecht grote waarde aan de instandhouding van een fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat. De ontwikkelingen op belastinggebied in vergelijkbare Europese landen worden op de voet gevolgd.
Bezwaarschriften Wet waardering onroerende zaken (WOZ)
Tijdens het algemeen overleg op 27 november 2013 inzake de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten heeft Weekers aan uw Kamer toegezegd een onderzoek door de Waarderingskamer te laten uitvoeren naar de overschrijding van de jaargrens bij de afhandeling van bezwaarschriften. De verwachting is dat de resultaten van dit onderzoek voor Prinsjesdag 2014 aan de Kamer kunnen worden gestuurd.
Vennootschapsbelastingplicht overheidsbedrijven
In het kader van de modernisering van de vennootschapsbelastingplicht (Vpb-plicht) voor overheidsbedrijven is in de motie Van Vliet de regering verzocht maatregelen te nemen om agressieve belastingplanning in de nieuwe situatie door overheden te voorkomen opdat niet via constructies alsnog oneerlijke concurrentie gaat plaatsvinden, bijvoorbeeld door het niet afzonderen van concurrerende activiteiten. Daarnaast heeft Weekers tijdens het AO diverse fiscale onderwerpen op 25 juni 2013 toegezegd om met belanghebbenden, waaronder de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, provincies en Unie van Waterschappen, in contact te blijven over de voorgenomen modernisering belastingplicht voor overheidsbedrijven. Naar aanleiding van de bevindingen uit een inventarisatie naar de verschillende activiteiten van overheden is de afgelopen maanden gestart met het opstellen van een conceptwetsvoorstel voor de modernisering van de vpb-plicht voor overheidsondernemingen. Met het wetsvoorstel wordt beoogd om vanuit vennootschapsbelastingperspectief een gelijk speelveld te bereiken voor particuliere ondernemingen en overheidsbedrijven. Het kabinet streeft ernaar om op Prinsjesdag 2014, in het kader van het Belastingplan 2015, een wetsvoorstel aan de Kamer aan te bieden. Hieraan voorafgaand zullen diverse belanghebbenden geconsulteerd worden over het conceptwetsvoorstel en vindt momenteel een openbare consultatie plaats door middel van een internetconsultatie.
Herziening fiscale aftrek specifieke zorgkosten
Weekers heeft bij de behandeling van het Belastingplan 2014 toegezegd voor de zomer van 2014 de Kamer een brief sturen over een mogelijk fundamentelere herziening van de fiscale regeling aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten. De achtergrond van deze mogelijke herziening is dat – ondanks de in 2014 doorgevoerde wijzigingen – de regeling nog steeds niet optimaal gericht is op de doelgroep van chronisch zieken en gehandicapten en de regeling ook mensen compenseert voor ziektekosten die dat niet nodig hebben. De insteek van Wiebes is om deze regeling eenvoudiger, begrijpelijker en fraudebestendiger te maken. Hij gaat er inmiddels van uit dat 2015 te vroeg is voor een fundamentelere herziening van de fiscale regeling specifieke zorgkosten. In de eerste plaats omdat er nog onvoldoende gegevens beschikbaar zijn over het gebruik van de fiscale regeling door de doelgroep van chronisch zieken en gehandicapten. Samen met onder andere Ieder(in), de organisatie waarin de CG-Raad en Platvorm VG zijn gefuseerd, wordt geprobeerd die gegevens boven tafel te krijgen. In de tweede plaats omdat er nu nog geen inzicht bestaat hoe gemeenten invulling gaan geven aan het maatwerk voor de doelgroep van chronisch zieken en gehandicapten waarvoor een een aanvullend bedrag beschikbaar is van structureel € 268 miljoen. Dat maakt het lastig om de (landelijke) fiscale regeling en het gemeentelijk maatwerk nu reeds op elkaar af te stemmen. Zodra er meer zicht bestaat op het gebruik van de fiscale regeling specifieke zorgkosten door de doelgroep van chronisch zieken en gehandicapten en de vormgeving van het maatwerk door gemeenten, komt Wiebes met voorstellen voor herziening van de fiscale regeling met als doel de regeling gerichter, eenvoudiger, begrijpelijker en fraudebestendiger te maken.
Analyse terugloop inkomsten vennootschapsbelasting
Weekers heeft tijdens het VAO over het SEO-onderzoek en de aanpak van belastingparadijzen op 18 december 201 toegezegd voor het meireces een brief aan uw Kamer te sturen over de vraag wat de sterke daling van overheidsinkomsten uit de vennootschapsbelasting veroorzaakt. De analyse van de terugloop van de vpb-inkomsten is op dit moment nog niet gereed. Voor Prinsjesdag 2014 zal Wiebes deze brief naar uw Kamer sturen.
Monitoren weglekeffecten accijnsverhoging
Bij verschillende gelegenheden is de Kamer toegezegd dat de weglekeffecten met betrekking tot de accijnsverhoging op diesel en LPG worden gemonitord. In de tweede helft van mei zal de staatssecretaris de Kamer deze monitor sturen in de vorm van een evaluatie van de gegevens over een periode van de eerste drie maanden van dit jaar.
Deelname kortingsregeling lokaal duurzaam opgewerkte energie
Weekers heeft tijdens het wetgevingsoverleg inzake het Belastingplan 2014 op 4 november 2013 toegezegd om in 2014 een onderzoek te doen naar de mogelijkheden om ook kleine ondernemers aan de kortingsregeling voor lokaal duurzaam opgewekte energie te laten deelnemen. Daarnaast is tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2014 op 12 november 2013 toegezegd om de Kamer te informeren als er vanuit Brussel meer duidelijkheid is over de mogelijkheden om de regeling ook open te stellen voor kleine ondernemers. Deze vraagstukken maken deel uit van het in het SER-energieakkoord aangekondigde onderzoek of het nodig en mogelijk is de regeling uit te breiden naar zakelijke kleinverbruikers en de huursector. De Kamer wordt na afronding van dit onderzoek, naar verwachting medio 2014, over de resultaten geïnformeerd.
Stroomlijning invordering toeslagen en belastingen
Tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2014 op 12 en 13 november 2013 heeft Weekers, toegezegd om zijn visie op de aanscherping van de invordering op het gebied van verrekening en kwijtschelding in het voorjaar van 2014 met de Kamer te delen. Aanleiding voor deze toezegging was de wens van mevrouw Neppérus (VVD) om verrekening van belastingschulden met toeslagen mogelijk te maken en om fraudeurs uit te sluiten van kwijtschelding. Zoals Wiebes heeft aangegeven in zijn brief aan de Kamer van 24 maart 201455 streeft hij naar het robuuster maken van de werkprocessen van de Belastingdienst. De stroomlijning van de invordering van belastingen en toeslagen zal in samenhang daarmee worden bezien.
Onderzoeken leidingwaterbelasting en afvalstoffenbelasting
Tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2014 op 12 november 2013 heeft Weekers, toegezegd om in 2014 te bezien of de gekozen variant voor de leidingwaterbelasting de gewenste structuur heeft of moet worden aangepast en bij dit onderzoek ook de zwemsector te betrekken. Hiernaar vindt onderzoek plaats in overleg met – en aan de hand van inbreng door – de betreffende sectoren en de ministeries van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Over de resultaten van het onderzoek zal Wiebes de Kamer naar verwachting medio 2014 informeren. De eventueel daaruit voortvloeiende wetswijzigingen kunnen worden opgenomen in het wetsvoorstel Belastingplan 2015.
Weekers heeft in de brief van 31 oktober 2013 en tijdens de plenaire behandeling van het Belastingplan 2014 op 13 november 2013 toegezegd om onderzoek te doen naar de optimalisering van de afvalstoffenbelasting en daarbij ook de mogelijkheden en effecten van gedifferentieerde tarieven mee te nemen. Hierover loopt inmiddels een onderzoek, in nauw overleg met de betreffende sector alsmede met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Wiebes is voornemens om conform de toezegging de Kamer vóór het zomerreces 2014 over de resultaten van dit onderzoek te informeren. Mede naar aanleiding van de onderzoeksresultaten zal de afvalstoffenbelasting naar verwachting in het Belastingplan 2015 worden aangepast.
Meer informatie: Fiscale moties en toezeggingen Tweede Kamer
Geef een reactie