Op 5 september vindt het rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over het opheffen van het handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025. De Belastingdienst kan dan weer actiever gaan controleren en handhaven op schijnzelfstandigheid.
Naast de Belastingdienst, staan ook drie partijen uit de markt op de agenda van 5 september, de Vereniging Zelfstandigen Nederland, de Algemene Bond Uitzendondernemingen en de FNV. De position papers zijn beschikbaar.
Position paper Vereniging Zelfstandigen Nederland
Standpunt VZN
VZN is tegen het opheffen van het moratorium zolang er geen nieuwe regelgeving is. Ze pleiten voor gerichte handhaving op basis van duidelijke regelgeving, zoals een rechtsvermoeden van werknemerschap met een tariefgrens als richtsnoer.
Gerichte handhaving
VZN stelt voor om te focussen op lage tarieven om schijnconstructies aan te pakken. Dit moet echter niet de echte zelfstandigen raken die bewust voor zelfstandig ondernemerschap hebben gekozen en tegen gezonde tarieven werken.
Duidelijke regelgeving
VZN steunt de conceptwet VBAR, die een rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst introduceert bij tarieven onder € 33 per uur. Ze adviseren de politiek om dit deel van de wet snel te verankeren, zodat de Belastingdienst gericht kan handhaven.
Duurzaam zelfstandig ondernemerschap
VZN roept op tot verder onderzoek naar mogelijkheden om zelfstandigen te stimuleren een bedrijfsbuffer op te bouwen. Dit zou bijdragen aan passende sociale zekerheid voor alle werkenden, ongeacht hun contractvorm.
Position paper FNV
De FNV benadrukt de noodzaak om het handhavingsmoratorium op schijnzelfstandigheid uiterlijk 1 januari 2025 op te heffen. Het niet handhaven van wetten ondermijnt de geloofwaardigheid van de politiek en ambtelijke instituties.
Schijnzelfstandigheid
- Schadelijk voor mensen en samenleving: Schijnzelfstandigheid leidt tot precaire arbeidsrelaties en drijft de kosten op in sectoren zoals zorg en onderwijs.
- Kwalificatie-opportunisme: Aan de bovenkant van de arbeidsmarkt profiteren goedbetaalde zzp’ers van fiscale voordelen zonder premieafdracht aan sociale verzekeringen.
Hervatting van de handhaving
- Geen navorderingen bij schijnzelfstandigen: De focus moet liggen op toekomstig correct naleven van wetgeving, niet op naheffing over het verleden.
- Geleidelijk proces: Begin bij de meest duidelijke en schadelijke gevallen van schijnzelfstandigheid.
Terugdringen misbruik onzeker werk
De FNV zet zich in voor versterking van de positie van zelfstandigen en het bestrijden van schijnzelfstandigheid. Het opheffen van het moratorium is onderdeel van een breder arbeidsmarktpakket dat misbruik van onzekere arbeidscontracten wil terugdringen.
Opheffen moratorium
De FNV roept de politiek op om het handhavingsmoratorium daadwerkelijk per 1 januari 2025 op te heffen. Hervatting van de handhaving moet verstandig gebeuren, met duidelijke termijnen en planning.
Hervatten van de handhaving
- Geen navorderingen: Focus op toekomstgerichte aanpak met bedrijfsbezoeken en aanwijzingen voor toekomstige arbeidskwalificatie.
- Geleidelijk proces: Begin bij de meest duidelijke en schadelijke gevallen van schijnzelfstandigheid en pak bemiddelingsbureaus aan die aan schijnzelfstandigheid verdienen.
Position paper Algemene Bond Uitzendondernemingen
Grootste zorgen
- Duidelijk handhavingskader: Er is behoefte aan duidelijkheid over hoe de handhaving zal plaatsvinden. Onzekerheid over het gezagscriterium en de gevolgen van handhaving leidt tot onrust en mogelijke juridische conflicten.
- Krapte in de zorgsector: Strikte handhaving kan leiden tot een tekort aan personeel in de zorg, wat de continuïteit van de zorg in gevaar brengt.
- Gelijk speelveld: Er is zorg over een ongelijk speelveld als de handhaving zich vooral richt op grote opdrachtgevers en intermediairs, terwijl malafide bureaus buiten schot blijven.
Aandachtspunten
- Lage tarieven en onvrijwillige zzp’ers: De handhaving zou zich moeten richten op lage tarieven en onvrijwillige zzp’ers, terwijl echte zelfstandigen hun vrijheid behouden.
- Positie opdrachtgevers: Veel opdrachtgevers hebben onvoldoende kennis en stoppen met de inhuur van zzp’ers uit angst voor de gevolgen van handhaving.
- Positie zzp’ers: Handhaving zal plaatsvinden bij opdrachtgevers en bemiddelaars, wat onzekerheid creëert voor zzp’ers als opdrachtgevers besluiten geen zzp’ers meer in te zetten.
Geef een reactie