Crowdfunding, de vorm van financiering waarbij de onderneming al dan niet met behulp van een bemiddelend platform rechtstreeks financiering verkrijgt van het publiek, krijgt meer ruimte van het kabinet.
Minister Dijsselbloem heeft in een Kamerbrief bekendgemaakt dat hij een aantal belemmeringen weg zal nemen die de groei van crowdfunding nu nog in de weg staan. Zo moet het provisieverbod voor crowdfundingsplatformen op worden geheven. De eisen die daarbij aan de internetplatformen worden gesteld zijn als volgt:
- De uitzondering geldt alleen voor de beleggingsdienst ‘het in de uitoefening van een beroep of bedrijf ontvangen en doorgeven van orders van cliënten met betrekking tot financiële instrumenten’.
- De dienstverlening kan alleen zien op instrumenten die niet worden verhandeld op een gereguleerd handelsplatform zoals een gereglementeerde markt.
- Betrokken effecten worden aangeboden door de onderneming zelf. Door deze eis wordt bewerkstelligd dat secundaire handel in eenmaal uitgegeven effecten niet onder de uitzondering kan vallen.
- Het platform moet de algemene provisieregels voor beleggingsondernemingen in acht nemen. Dit betekent dat beleggingsondernemingen provisies door of aan een derde
duidelijk kenbaar moeten maken richting de klant. - Deze provisies moeten de kwaliteit van de dienst ten goede komen en mogen geen afbreuk doen aan de verplichting van de beleggingsonderneming om zich in te zetten voor de belangen van de klant.
- De beleggingsonderneming die zich op de uitzondering wil beroepen dient de AFM in kennis te stellen van het voornemen om beleggingsdiensten te verlenen die onder de uitzondering vallen.
Benieuwd naar de fiscale perikelen van crowdfunding en andere alternatieve vormen van financiering? Kom dan naar de cursus van Arend Jan van Lint: PE-Pitstop Alternatieve geldverstrekking aan de MKB-ondernemer.
Geef een reactie