Komende vrijdag komt het kabinet bijeen om te praten over het pakket aan steunmaatregelen. Als het aan de PvdA en GroenLinks ligt, moeten er strengere voorwaarden gesteld worden. Ze willen onder meer duurzaamheidseisen stellen aan ondernemingen die overeind gehouden worden door de overheid.
Volgens Klaver moet voorkomen worden dat belastinggeld dat bedoeld is voor doorbetaling van lonen in de zakken van aandeelhouders belandt. Bedrijven die bonussen geven aan hun topmensen of dividend uitkeren aan hun aandeelhouders hoeven wat Klaver betreft niet op steun te rekenen.
Lodewijk Asscher zei bij Op1 dat hij hulp aan bedrijven terecht vindt maar dan is dit ook het moment om duidelijke afspraken te maken. Het geld komt van de samenleving. De laatste dagen is er ook kritiek, omdat ook bedrijven die veel winst maken in aanmerking komen voor steun. Zo vroeg Booking.com om ondersteuning, terwijl dat bedrijf een miljardenwinst maakt. Ook was er ophef over de voorgenomen bonus voor KLM-topman Pieter Elbers.
GroenLinks en PvdA willen een eventuele verlenging van de steunmaatregelen ook gebruiken om milieuambities af te dwingen bij het bedrijfsleven. Grote bedrijven zouden moeten meewerken aan de invoering van een CO2-heffing en kleine bedrijven zouden zich stipt aan de afspraken over energiebesparing moeten houden.
Minister Koolmees houdt er rekening mee dat als steunpakket voor bedrijven wordt verlengd, de voorwaarden worden aangescherpt. In de Eerste Kamer benadrukte hij dat het huidige pakket onder grote tijdsdruk tot stand is gekomen en dat de maatregelen vooral eenvoudig en uitvoerbaar moesten zijn. Maar als de steun langer duurt (het pakket geldt nu voor drie maanden), zal nog eens naar de voorwaarden worden gekeken. Koolmees wil graag in discussie over aanpassing van de voorwaarden. Maar hij is niet van plan in het nu geldende steunpakket de voorwaarden met terugwerkende kracht te veranderen.
Bron: NOS, 21 april 2020
Geef een reactie